Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cel mai politicos popor din lume. Cum reusesc?

Cel mai politicos popor din lume. Cum reusesc?

Jurnalistii de la BBC Travel au fost in tara unde preocuparea pentru bunele maniere, pentru respectul pentru sine si pentru ceilalti este atat de mare, incat si capacul de la vasul de WC se ridica singur cand cineva intra in toaleta. Iata ce au povestit la intoarcere.

 

"Cand Soarele a inceput sa fuga dincolo de marea albastra, am inteles ca plimbarea noastra cu bicicletele pe insula Ninosima trebuie sa se apropie de sfarsit. Nestiind foarte bine drumul, am intrat intr-un bar sa intrebam cand pleaca ultimul vas spre continent. In loc de raspuns, toti cei din jur au intrat in panica, aruncand priviri ingrijorate. 'Puteti ajunge numai daca o luati pe scurtatura", a spus, intr-un final, unul dintre clienti, iesind grabit in strada si aratand o poteca ingusta care ducea spre un deal", relateaza semnatarii reportajului de pe BBC Travel.

Cerul devenea tot mai intunecat, dar, inabusindu-ne toate gandurie negre, am pornit la drum. Dar mare ne-a fost mirarea cand, intorcand capul, am observat cum noul nostru prieten ne urma, la o distanta confortabil, pentru a se convinge ca nu ne ratacim. Nu a facut cale intoarsa dacat atunci cand am vazut portul. Gratie lui am reusint sa prindem cursa in ultimul minut, practic", au continuat ziaristii britanici.

Un comportament care nu face decat sa sublinieze "ospitalitatea japoneza", omotenashi. Cuvant care, in practica, inseamna o combinatie intre o politete rafinata si dorinta de a pastra armonie, de a evita conflicte. In Japonia, omotenashi reprezinta un mod de viata.

Daca a racit, un japonez isi va pune neaparat o masca sanitara, pentru a nu-i imbolnavi si pe altii. Inainte de a demara reparatii in casa, proprietarii ofera vecinilor pachete de detergent, pentru ca acestia sa-si spele hainele de praful care, inevitabil, se creaza in astfel de situatii.

In magazine si restaurante, vizitatorii sunt intampinati cu o plecaciune si urarea "Irasshaimase", adica "Bine ati venit!". Cand o casiera da restul, va lua mana cumparatorului in palma sa, pentru ca monedele sa nu se raspandeasca. La iesirea dintr-un loc public, clientii sunt condusi cu plecaciuni, patronii sau angajatii continuand sa ramana la usa pana cand vizitatorii nu dispar din campul vizual.

Chiar si masinile sunt invatate sa fie politicoase, sustine BBC Travel. Astfel, usile se deschis automat la apropierea pasagerului, iar soferul, in uniforma impecabila, nu asteapta bacsis. Lifturile se scuza pentru ca sunteti nevoiti sa asteptati, iar semnele rutiere care indica efectuarea unor lucrari apare chipul spasit al constructorului.

'Sunt aici de noua ani, dar japonenii continua sa ma surprinda. Oamenii se inclina cand se aseaza alaturi in autobuz si se inclina din nou cand se ridica. Tot timpul observ ceva nou", a relatat din experientele sale Carmen Lagaska, profesor de limba spaniola.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri