Jurnalul.ro Special Interviuri Cele 30 de grame de tărâţe împotriva constipaţiei

Cele 30 de grame de tărâţe împotriva constipaţiei

de Florin Condurateanu    |   

Cel mai indicat pentru lupta cu constipaţia este consumul a 20-30 de grame de alimente bogate în fibre nedigerabile. Un foarte bun remediu pentru această problemă este consumul de tărâţe de grâu, însă există şi câteva legume şi fructe bogate în fibre. Care sunt acestea, a explicat pentru Jurnalul, profesor doctor Alexandru Oproiu.

 

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor Alexandru Oproiu, spuneţi că e indicat în constipaţie să mănânci zilnic tărâţe de grâu. Cum să te “delectezi” cu tărâţe, asta fac găinile...

Prof. Alexandru Oproiu: - Cel mai bun mijloc de a lupta cu constipaţia este consumul a 20-30 grame de fibre nedigerabile, cu celuloză, cu lignină, cu peptide. Legumele şi fructele bogate în fibre nedigerabile se constituie ca un balast în intestin şi mişcările colonului sunt mai puternice, eliminând materiile fecale. Cel mai bine este ca omul suferind de constipaţie să consume tărâţe de grâu, cantitatea din 4 linguri. Aceste tărâţe se pot mânca şi cu iaurt şi cu lapte.

 

F.C.: - Unii susţin că le rezolvă constipaţia acel obicei de a bea dimineaţa un pahar cu apă călduţă. E corect?

Prof. A.Oproiu: - E bine, cu o corectură: paharul cu apă trebuie să fie cu apă rece, astfel se declanşează în stomac un reflex, care sporeşte mişcările, contracţiile colonului, înlesnind scaunul.

 

F.C.: - O altă practică împotriva constipaţiei este mâncatul de prune uscate. E eficient acest obicei?

Prof. A.Oproiu: - Da, prunele uscate sunt un fel de laxativ natural. Dar să nu se uite şi mierea, ea leagă apa şi astfel materiile fecale devin mai fluide.

 

F.C.: - De ce criticaţi practica unora de a utiliza purgative, ceaiuri gen cruşin?

Prof. A.Oproiu: - Purgativele, uleiul de parafină, ceaiurile laxative, inclusiv cruşinul, folosite zilnic şi pe perioade îndelungate fac rău, aduc leziuni terminaţiilor nervoase din colon, mucoasa colonului capătă o culoare brună, se deschide poarta constipaţiei cronice. Aceste laxative au şi efecte secundare, care intră în contradicţie cu terapiile cu medicamente destinate altor afecţiuni.

 

F.C.: - De fapt, când...

Prof. A.Oproiu: - O altă indicaţie, cu litere apăsate: mersul la WC trebuie să se facă la aceeaşi oră în fiecare zi pentru că defecaţia este uşurată de reflexul de scaun, imprimat la o anumită oră.

 

F.C.: - De fapt, cum stabileşte medicina diagnosticul de constipaţie?

Prof. A.Oproiu: - Constipaţie este când există mai puţin de două scaune pe săptămână. Dar şi când consistenţa fecalelor este tare, tare şi când omul stă cu 30% mai mult timp la W.C. pentru a avea scaun.

 

F.C.: - Care sunt alimentele ce favorizează scaunul?

Prof. A.Oproiu: - Împotriva constipaţiei trebuie consumate alimente cu bogăţie de fibre nedigerabile, de exemplu: varza, dovleceii, spanacul, prazul etc. Pâinea neagră e mai bogată în fibre decât pâinea albă; 5 grame de fibre sunt conţinute în 100 grame de pâine neagră, dar 5 grame fribre nedigerabile se află în 300 de grame de pâine albă. Conţin 5 grame de fibre nedigerabile 100 grame de mazăre, 100 grame de varză sau conopidă,100 grame de fasole verde. Perele sunt bogate în fibre nedigerabile, cartofii conţin mai puţine fibre.

 

Constipaţia este provocată de dulciurile rafinate, de brânză, ouă, paste, carne, peşte. De asemenea, mai poate fi declanşată de anumite tipuri de medicamente (precum: antidepresivele, analgezicele sau antiacidele), de sarcină, unele dereglări hormonale sau de lipsa de activitate fizică. 

 

Subiecte în articol: alexandru oproiu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri