Jurnalul.ro Bucurii la feminin Cele mai mari minciuni despre iubire

Cele mai mari minciuni despre iubire

de Maria Coman    |   

Vorbim cu toții despre iubire și ne-o dorim cu toții, dar dacă ne-ar pune cineva să o definim, ar fi greu să ne hotărâm ce să spunem. Studiile din ultimele decenii, descoperirile din psihologie și neurologie, ne arată că iubirea este necesară pentru supraviețuirea omului și a speciei umane. Dezvoltăm legături emoționale cu mai multe persoane de-a lungul vieții, persoane care devin cercul nostru de sprijin în momentele dificile. Nevoia de atașament, dorința de a identifica o persoană care ne poate oferi siguranță și protecție este în genele noastre. Am crescut însă cu multe mituri despre iubire, care ne îngreunează de fapt semnificativ relațiile cu cei dragi nouă.

            Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți poate fi considerat cel mai mare mit despre iubirea în cuplu și familie din istorie. Și, din păcate, a reușit să creeze o imagine distorsionată asupra iubirii, pentru că generații și generații la rând și-au imaginat că odată ce se căsătorea, un cuplu avea parte doar de lucruri plăcute. E, poate, motivul pentru care mulți tineri au intrat nepregătiți în viața de familie, motivul pentru care unii au eșuat în relații și motivul pentru care alții au avut de-a face cu depresii și alte suferințe emoționale. Au trăit fericiți până la adânci bătrâneți este, cu siguranță, posibil, dar presupune eforturi, înțelegere, comunicare, adesea și compromisuri, iertare și iubire. Tinerii intră nepregătiți în relații, din cauza mitului dragostei romantice, care învinge în final totul. În realitate, dragostea romantică e un bun punct de început, dar pe parcursul vieții i se adaugă nenumărate alte componente. De aceea, probabil, pentru că suntem învățați de mici că dragostea romantică este suficientă, intrăm în relații și căsătorii mult mai puțin pregătiți decât ar fi normal. Adesea acordăm planurilor de nuntă mult mai mult timp decât planurilor pentru căsătoria propriu-zisă. Și asta în condițiile în care căsătoria este una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă decizie pe care o luăm în viața noastră. În realitate, perioada de îndrăgostire durează, potrivit cercetărilor, aproximativ 2 ani.

            Iubirea învinge totul este unul dintre miturile cele mai cunoscute și mai promovate în societatea noastră. De la reclamele tv la cântece care vorbesc despre dragoste, la site-urile de dating care vorbesc despre căsătorie ca despre un final fericit, nu ca un început al unei călătorii împreună. În perioada recentă, cel puțin, dragostea a devenit o adevărată industrie și nu vorbim doar despre Valentine Day, aceea zi în care inflația de inimi roșii poate deveni dezgustătoare. Construirea unei relații de petrecere în baruri și cafenele, în restaurante, în vacanțe mai mult sau mai puțin scumpe, cu ajutorul designerilor de modă, proprietarilor sălilor de fitness, chirurgilor plasticieni și tuturor celor care ne ajută să ajungem la întâlnirea cu cel/ cea pe care dorim să îl cucerim prin calitățile noastre, dar arătând cât mai asemănător posibil cu idealul de frumusețe al pieței.

            Fiecare cuplu trece prin momente de iubire, de respingere, de conflict, tensiune, împăcare și evoluție. Sunt unele cupluri care reușesc să treacă peste perioadele dificile, iar altele nu. În ultimele decenii s-au dezvoltat terapia și consilierea de cuplu, care pot ajuta o pereche să depășească momentele dificile ale relației.

E important să îți găsești jumătatea e un mit care datează de pe vremea mitologiei grecești, iar dragostea era considerată dorința de a găsi ceea ce îți lipsește. Și acest mit s-a răspândit în cultura populară, în poveștile de dragoste și în comediile romantice. Mitul jumătății înseamnă că undeva, în lumea largă, există cineva cu care ne vom potrivi perfect și fără niciun efort.  Chiar și fără să fim conștienți de asta, continuăm să ne căutăm jumătatea pe tot parcursul vieții, ceea ce ne face ori să rămânem singuri, ori să trecem din relație în relație, în permanenta căutare a acelei jumătăți ipotetice, care ne face să ne simțim întregi. Rata în creștere permanentă a divorțurilor arată că această căutare nu are un real succes și că ar fi mai bine să învățăm să construim relații și să investim în ele mai degrabă decât să alergăm după un ideal. În zilele noastre, mulți încearcă să găsească această jumătate în mediul online, iar flirtul prin mesaje sau postări e folosit ca un antidot pentru singurătate și lipsa intimității și ne oferă variante nelimitate de potențiale jumătăți. Dezvoltăm așteptări, conștient sau mai puțin conștient, iar în viața reală și în relațiile reale sperăm ca ele să se îndeplinească. Atunci când se dovedește imposibil, stresul este inevitabil, ceea ce poate afecta starea de sănătate fizică a unei persoane.

 

Opusurile se atrag

De fapt, primele noastre relații de atașament, cu părinții, sunt cele care modelează și viitoarele relații din viețile noastre, ne formează viziunea despre parteneri. Studiile ne spun că suntem atrași mai degrabă de persoane care au aceleași valori, atitudini și pasiuni ca și noi, precum și personalități asemănătoare. Unele studii arată că suntem mai atrași de persoane care seamănă cu părintele nostru de sex opus, posibil pentru că asociem sentimente pozitive cu aceste figuri.  Un alt studiu, publicat recent, a cercetat modul în care oamenii se comportă online și a descoperit mai multe dovezi din care reiese faptul că cei care au personalități similare, bazate pe aprecierile și cuvintele pe care le folosesc, e mai probabil să devină prieteni.

 

Subiecte în articol: iubire
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri