Jurnalul.ro Ştiri Social Cetăţenii cer un parc şi-l primesc - pe hârtie

Cetăţenii cer un parc şi-l primesc - pe hârtie

de L. Budin    |   

Din 2015 încoace, cetăţenii din Prelungirea Ghencea sunt pasaţi între o instituţie şi alta, prin jungla birocratică. Nu cere nimeni luna de pe cer: într-o zonă din Sectorul 6 care duce lipsă de spaţii publice destinate relaxării, oamenii ar vrea ca, pe locul fostelor Sere Militari, să se facă parc. La fiecare demers al locuitorilor apar noi piedici - cu toate că terenul aparţine statului. 

 

O mămică din Prelungirea Ghencea se plângea, recent, că nu-şi poate plimba bebeluşul în cărucior decât învârtindu-se iar şi iar în jurul blocului. Alţi părinţi stau cu ochii pe odrasle ca pe butelie, fiindcă micuţii, când ies la joacă, nu au prea multe variante: fie se zbenguie lângă drumul principal, fie pe aleile înguste, printre maşinile parcate grămadă. 

 

Mii de semnături

Unul din proiectele iniţiate de membrii asociaţiei civice Iniţiativa Prelungirea Ghencea este înfiinţarea unui parc public pe un teren liber, acolo unde altădată se plantau răsaduri. Prima petiţie colectivă către autorităţile locale a strâns 500 de semnături, ceea mai recentă are peste 5.000. Au fost trimise zeci de sesizări, întâmpinări, reveniri. Oamenii au fost în audienţe şi au primit promisiuni – dar lucrurile se învârt în acelaşi cerc vicios. 

 

Departe de verde

În prima petiţie colectivă, adresată Primăriei Sectorului 6, Primăriei Municipiului București și Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), se cerea înfiinţarea unui loc destinat relaxării, pe 10 hectare din terenul aflat la adresa Prelungirea Ghencea nr. 238. În document se arăta că cele mai apropiate parcuri se aflau la o distanţă de 30-60 de minute de mers pe jos şi că terenul vizat era deja acoperit de arbori, ceea ce ar fi redus investiţia necesară transformării lui. Se mai invocau suprafaţa insuficientă de spaţiu verde per locuitor, în Sectorul 6 – 18 mp, sub normele europene –,  şi aerul poluat din zonă. 

 

Loc pentru spital

Cetăţenii au aflat că, pentru obţinerea terenului, era necesară rezilierea contractului de concesiune dintre Agenţia Domeniilor Statului şi SC Milser SRL - contract prin care firma respectivă putea să exploateze circa 80 de hectare, la preţul de doar 20 de lei/ha. Ulterior, au mai aflat că rezilierea se făcuse, tot în anul de graţie 2015. 

Li s-a mai adus la cunoştinţă că, pe cele 10 ha solicitate, primăria de sector planificase, cu ani în urmă, ridicarea unui spital regional de urgenţă şi a unui centru de cercetare–parc industrial. Tot primăria locală i-a anunţat că ar fi gata să amenajeze parcul, dacă terenul ar trece din proprietatea privată a statului în proprietatea publică a municipiului Bucureşti. 

 

Unii da, alţii ba

După o altă serie de cereri şi de audienţe, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a emis, în februarie 2020, o hotărâre prin care se angaja să facă demersurile necesare pentru a intra în posesia terenului respectiv. Prefectul Capitalei a atacat însă în instanţă hotărârea CGMB, cerând să fie anulată, pe motiv că suprafaţa cerută nu e clar identificată şi nici nu i se ştie situaţia juridică. Dosarul e încă pe rol. 

„Aşa am înţeles că toate eforturile depuse de noi nu pot fi încununate de succes, dacă terenul respectiv nu e cadastrat şi intabulat – sarcină care cade în atribuţia administratorului terenului, adică a Agenţiei Domeniilor Statului”, spune Delia Mihalache, preşedintele asociaţiei Iniţiativa Prelungirea Ghencea. 

 

Terenul se evaporă

ADS amână însă cadastrarea terenului fostelor Sere, sub pretextul unui viitor proiect național de cadastru, spun reprezentanţii Iniţiativei Prelungirea Ghencea. Între timp, parcele mai mici sau mai mari dispar din proprietatea statului, în urma retrocedărilor.

„Se pare că nu există o viziune a autorităților publice pentru creșterea calității vieții cetățenilor, ci doar o nepăsare cruntă sau interese ascunse”, arată cei din asociaţie. 

 

În documentul de la Serviciul cadastru-fond funciar, prin care se răspunde celui mai recent demers făcut de asociaţia Iniţiativa Prelungirea Ghencea către Primăria Sectorului 6, se menţionează următoarele: „Terenul indicat de dumneavoastră (...) reprezintă domeniul privat al Statului, aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (...) De asemenea, terenul respectiv este cuprins în Anexa 2 şi Anexa 8 la Normele de aplicare a Legii nr. 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist”.

 

Membrii asociaţiei au solicitat audienţe la directorul ADS, la miniştrii Agriculturii şi Mediului, la vicepremieri şi la premier, pentru că nu mai pot accepta „neglijarea interesului public în favoarea interesului privat”. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri