Jurnalul.ro Ştiri Externe China și Marea Britanie, confruntate cu un exod al milionarilor. Unde pleacă bogătașii planetei

China și Marea Britanie, confruntate cu un exod al milionarilor. Unde pleacă bogătașii planetei

de Şerban Mihăilă    |   

​​​​​​​Marea Britanie este pe cale să piardă 9.500 de milionari în acest an, mai mult decât oricare altă țară din lume, cu excepția Chinei, arată un raport privind intențiile de migrație ale bogaților lumii.

Este mai mult decât dublu față de numărul celor care au părăsit Regatul Unit în 2023 și se află doar în urma Chinei, care, foarte probabil, va pierde 15.200 de milionari în acest an, arată studiul „Henley Private Wealth Migration Report”, întocmit de compania de consultanță în domeniul migrației „Henley & Partners”.

„În timp ce lumea se confruntă cu o furtună perfectă de tensiuni geopolitice, incertitudini economice și tulburări sociale, milionarii părăsesc în număr record locurile cu probleme.”, susține Dominic Volek, șeful grupului „Henley”, într-un comunicat citat de Bloomberg.

Cifrele din raport se referă la sosiri și ieșiri nete, indicând locurile unde populația de milionari crește, față de cele unde aceasta scade. Partenerul de cercetare al „Henley”, „New World Wealth”, a estimat cifrele privind migrația, pe baza datelor de relocare, a statisticilor oferite de programele de migrație a investițiilor și a interviurilor cu intermediarii din industria finanțelor.

Probleme în Regatul Unit

Estimarea vine în contextul în care Marea Britanie se pregătește pentru alegerile care vor avea loc peste două săptămâni și în care Partidul Laburist, din opoziție, pledează pentru creșterea impozitelor pentru cei bogați având un avans de aproximativ 20 de puncte față de conservatorii aflați la putere.

Recenta creștere a plecărilor rezidenților ultrabogați din Marea Britanie reprezintă accelerarea unei tendințe care a început în jurul datei Brexitului. 

Din 2017 până anul trecut, țara a pierdut 16.500 de milionari din cauza migrației, mai arată raportul. Exodul este o răsturnare de situație pentru țara care, timp de decenii, a servit drept magnet pentru familiile bogate din Europa, Asia, Africa și Orientul Mijlociu, stabilite, în principal, la Londra.

Mai mult de 7% dintre milionarii care se preconizează că se vor muta la nivel global în acest an vor părăsi Marea Britanie, mai arată raportul. Acest lucru reflectă „o acumulare constantă de factori”, care fac țara mai puțin atractivă pentru cei bogați, inclusiv Brexitul, criza energetică provocată de războiul din Ucraina și creșterea ulterioară a inflației, afirmă Hannah White, director executiv al Institutului pentru Guvernare din Londra.

„Plecarea persoanelor cu averi mari, generată deja de contextul economic și politic, este acum accelerată și de deciziile politice adoptate înaintea alegerilor.”, scrie ea, într-o analiză care însoțește raportul „Henley”.

Atât conservatorii, cât și laburiștii britanici s-au angajat să elimine tratamentul fiscal preferențial pentru rezidenții nedomiciliați - străinii bogați care trăiesc în Regatul Unit. Liderul laburist Keir Starmer are planuri suplimentare de impozitare a celor bogați.

Deși Starmer s-a descris ca fiind „socialist”, el a promis să facă din Partidul Laburist „partidul creării de bogăție”. El și viitorul său ministru de Finanțe, Rachel Reeves, au declarat că nu au planuri pentru impozite suplimentare pe avere și câștiguri de capital.

Destinația preferată

Principala destinație pentru milionari sunt Emiratele Arabe Unite (EAU), care ar urma să atragă 6.700 de persoane bogate în acest an. Favorită de mult timp în preferințele oamenilor bogați din India și din Orientul Mijlociu, în general, țara a primit mii de ruși în urma războiului din Ucraina. 

Se estimează că doar aproximativ 1.000 de milionari vor părăsi Rusia în acest an, mai puțin de jumătate din numărul celor care au plecat anul trecut și în scădere față de cei 8.500, în 2022.

În timp ce afluxul de ruși în EAU a încetinit în ultimul an, acest lucru a fost parțial compensat de un număr mai mare de europeni și britanici care se relochează, potrivit raportului. Numărul milionarilor care locuiesc în cel mai mare oraș din EAU, Dubai, a crescut cu 78% în ultimul deceniu, precizează Henley.

Cu taxe zero pe venitul personal, un fus orar convenabil pentru mai multe continente și un aeroport de clasă mondială, EAU au făcut eforturi concertate pentru a atrage oamenii bogați. Atât Abu Dhabi, cât și Dubai au creat piețe financiare sofisticate pentru a atrage firmele globale și birourile de familie. 

Statele Unite sunt al doilea cel mai mare destinatar preconizat al noilor veniți milionari, cu 3.800 de persoane, urmate de Singapore, unde sunt așteptate 3.500 de sosiri ale bogătașilor planetei.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri