Jurnalul.ro Ştiri Externe China pune tunurile pe jurnaliștii americani

China pune tunurile pe jurnaliștii americani

de Şerban Mihăilă    |   

Relațiile și așa extrem de tensionate dintre SUA și China se deteriorează galopant pe fondul crizei pandemiei de coronavirus, în condițiile în care cele două părți se acuză reciproc și își aruncă vorbe grele pe tema responsabilității răspândirii COVID-19. Pandemia este însă doar unul dintr-o serie lungă de factori inflamatorii, care au zguduit legăturile bilaterale dintre Washington și Beijing și au degenerat într-un război comercial de uzură. Ultimele victime ale confruntării sunt jurnaliștii americani.    

 

Virusul care a invadat planeta a adâncit și mai mult falia existentă între cele mai mari economii mondiale. Atât liderul de la Casa Albă, Donald Trump, cât și șeful diplomației americane, Mike Pompeo, nu au ratat niciun prilej să se refere la „virusul din Wuhan” sau „virusul chinezesc”, ignorând terminologia utilizată de Organizația Mondială a Sănătății, care evită să pună etichete după considerente geografice. Atât Trump, cât și Pompeo au insistat, în repetate rânduri, că virusul provine din China, după care au sugerat că Beijingul încearcă să abată atenția lumii, lăudându-se cu măsurile dure adoptate pentru stoparea pandemiei, când, în realitate, a gafat impardonabil în stadiul inițial al răspândirii COVID-19. Mai mult, Pompeo a sugerat că, în primele săptămâni ale pandemiei, China a încercat să ascundă lumii problema cu care se confruntă, contribuind astfel decisiv la propagarea efectului global devastator de astăzi. De cealaltă parte, Beijingul i-a acuzat pe liderii americani că vor să stigmatizeze China și a trecut la contraatac. Conducerea chineză a dat de înțeles că tocmai armata americană ar fi introdus virusul ucigaș în provincia Wuhan.

Mass-media, noua victimă

Pe fondul acestor tensiuni fără precedent, China a deschis un nou front de luptă, invocând dreptul de a oferi o replică unei acțiuni mai vechi a administrației Trump. China a decis ieri să revoce acreditările de presă ale jurnaliștilor de la trei dintre cele mai importante ziare americane, marcând astfel cea mai mare expulzare a presei străine din era post-Mao. Ministerul chinez al Afacerilor Externe a anunțat că reporterii americani de la „The Wall Street Journal”, „The New York Times” și „The Washington Post” ale căror acreditări expiră până la sfârșitul anului trebuie să predea aceste acreditări în termen de 10 zile. Măsura îi afectează pe majoritatea jurnaliștilor americani care lucrează în China pentru aceste trei ziare, în condițiile în care Beijingul acordă acreditări pentru numai 12 luni, termen redus recent, în unele cazuri, la șase luni sau chiar la o lună. Mai mult, chinezii au cerut celor trei ziare, dar și postului „Voice of America” și publicației „Time”, să ofere informații despre membrii echipelor redacționale, situația financiară, proprietățile imobiliare și operațiunile derulate pe teritoriul Chinei. „Acțiunile sunt contramăsuri reciproce pe care China este constrânsă să le adopte ca răspuns la oprimarea absurdă a organizațiilor mass-media chineze din SUA”, a declarat MAE de la Beijing. Pe 2 martie, administrația Trump anunța o reducere a personalului din SUA de la patru instituții mass-media de stat chineze – agenția „Xinhua”, „China Radio International”, „China Global Television Network” și „China Daily”. Acestea au fost nevoite să-și reducă numărul angajaților de pe teritoriul american de la 160 la 100. Decizia fusese luată imediat după ce China expulzase trei jurnaliști americani, din cauza unui articol de opinie. Înainte de aceasta, însă, Casa Albă reclasificase instituțiile din presa de stat din China în categoria „misiuni străine”, ceea ce înseamnă că acestea trebuie să-și declare personalul și situația financiară la Departamentul de Stat al SUA.  Pompeo a precizat că angajații acestor instituții nu fac parte dintr-o presă liberă, ci sunt doar „instrumente ale propagandei” de la Beijing. Deocamdată, atacul fără precedent al regimului condus de Xi Jinping la adresa corespondenților străini vine într-un moment de criză globală, când știrile obiective din China au, mai mult ca oricând, o valoare de viață și de moarte.  

Regret decizia Chinei de a anula capacitatea presei libere de a face relatări care ar putea salva multe vieți”.

Mike Pompeo, secretar de Stat al SUA

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri