Jurnalul.ro Ştiri Externe China începe să înghită Taiwanul

China începe să înghită Taiwanul

de Şerban Mihăilă    |   

China a prezentat un plan de aprofundare a integrării între provincia sa de coastă, Fujian, și Taiwanul autonom. Beijingul și-a expus viziunea în privința „beneficiilor” unei cooperări mai strânse între cele două maluri ale strâmtorii și, în același timp, a trimis nave de război în jurul insulei, într-o demonstrație militară de forță.

Printr-o directivă, emisă în comun de către Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez și de Consiliul de Stat, conducerea de la Beijing promite să facă din Fujian o „zonă demonstrativă” pentru dezvoltarea integrată cu Taiwanul, precum și „prima casă” pentru rezidenții și întreprinderile taiwaneze care se stabilesc în China.

Documentul, descris drept „un proiect” al viitoarei dezvoltări a Taiwanului, de către experții chinezi citați de presa de stat, apare într-un moment extrem de delicat al relațiilor dintre Beijing și Taipei, în timp ce insula separatistă se pregătește pentru alegerile prezidențiale din ianuarie, anul viitor.

De asemenea, anunțul are loc în contextul în care China continuă să intensifice presiunea militară asupra Taiwanului, teritoriu populat de 24 de milioane de locuitori, pe care Partidul Comunist de la Beijing îl revendică ca fiind al său.

Înainte de publicarea planului de integrare, un portavion și aproximativ 24 de nave de război chinezești au fost observate în această săptămână, în apele din apropierea insulei autonome.

Strategia Beijingului

Față de Taiwan, China a adoptat o abordare în care a alternat amenințările cu invazia militară, cu promisiunile legate de oportunități de afaceri și schimburi culturale, oferite celor pe care îi consideră mai receptivi la ideologia Beijingului.

Având în vedere gradul de deteriorare al legăturilor dintre cele două părți în ultimii ani, rămâne neclar cât de receptivi vor fi taiwanezii la propunerea radicală a Chinei. Spre exemplu, Wang Ting-yu, deputat taiwanez din partea Partidului Democrat Progresist, aflat la putere, a declarat, ieri, că planul de integrare este „ridicol”.

Conceptul de a transforma Fujian într-o zonă de dezvoltare integrată cu Taiwanul a apărut pentru prima dată într-un documentul oficial al Chinei, în 2021, dar nu a oferit detalii la momentul respectiv.

În iunie, atunci când un lider chinez de rang înalt a ridicat problema planului de integrare în cadrul unui forum, Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan a calificat propunerea drept „lipsită de sens” și „inutilă”, spunând că nu este în concordanță cu așteptările publice din Taiwan și marginalizează rolul insulei autonome.

În directivă, Beijingul promite să îmbunătățească mediul pentru ca firmele taiwaneze să facă afaceri în Fujian, să aprofundeze cooperarea industrială și de capital și să încurajeze companiile taiwaneze să se listeze la bursele chineze.

În premieră, taiwanezii vor putea să investească și să înființeze companii de producție de radio și televiziune în Fujian, în cadrul unui program-pilot.

Directiva urmărește, de asemenea, să atragă lucrătorii și familiile taiwaneze să se stabilească în Fujian. Documentul promite să îmbunătățească programele de asistență socială pentru a facilita viața și munca taiwanezilor în provincie - inclusiv cumpărarea de proprietăți - și anunță un tratament egal pentru elevii din Taiwan care se vor înscrie în școlile publice.

Observatorii chinezi au remarcat că „documentul este echivalent cu schițarea viitorului plan de dezvoltare a insulei Taiwan, care ar trebui să obțină o forță motrice și o perspectivă de dezvoltare mai largă prin integrarea cu Fujian”, a scris publicația de stat „Global Times”.

Legături vechi

Fujian, o provincie cu 40 de milioane de locuitori, situată pe partea vestică a Strâmtorii Taiwan, este cea mai apropiată de insula autonomă, atât din punct de vedere geografic, cât și cultural.

Mulți taiwanezi sunt descendenți ai imigranților din Fujian, care au sosit în valuri de-a lungul secolelor, aducând cu ei dialectul, obiceiurile și religia ce au format coloana vertebrală a culturii tradiționale în rândul populației majoritare Han, din Taiwan.

Eforturile de integrare ale Beijingului se concentrează în special pe insulele periferice ale Taiwanului, Kinmen și Matsu, situate mult mai aproape de Fujian decât Taiwanul, și care au avut, din punct de vedere istoric, cele mai puternice legături cu partea continentală.

De altfel, în directiva sa, Beijingul se angajează să accelereze și mai mult integrarea între orașele Xiamen și Kinmen, care se află la doar câțiva kilometri distanță.

Documentul promite să exploreze cooperarea în proiecte de infrastructură între cele două orașe, care vor permite transportul de electricitate și gaz din Xiamen în Kinmen și să conecteze cele două centre urbane printr-un pod. De asemenea, rezidenții din Kinmen se vor putea bucura de același tratament ca și locuitorii din Xiamen. Măsuri de integrare similare sunt prevăzute și pentru orașele Fuzhou și Matsu.

De altfel, Partidul Comunist din China a încercat de mult timp să folosească proximitatea geografică, istorică și culturală dintre Fujian și Taiwan drept argument pentru o mai strânsă integrare economică și socială - și eventuala unificare - cu insula. Până acum, această strategie a fost respinsă însă constant de Taipei.

Subiecte în articol: China taiwan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri