Chen Tianqiao deţine 80,000 de hectare de terenuri forestiere în Oregon, ceea ce îl situează sus în topul celor mai mari proprietari din ţară, potrivit ultimului clasament al Land Report.
Chen, în vârstă de 50 de ani, a achiziţionat suprafaţa de teren de la Fidelity National Financial Ventures pentru 85 de milioane de dolari în 2015. Registrele fiscale din Oregon au dezvăluit luna trecută numele beneficiarului real ca fiind Shanda Asset Management, aceeaşi denumire cu cea a grupului de holdinguri cu sediul în Singapore al lui Chen.
Terenurile deţinute în Oregon îl fac pe miliardarul chinez unul dintre cei mai mari proprietari străini din SUA. Doar familia Irving din Canada deţine mai mult pământ.
Vânzarea terenurilor din SUA către non-americani - în special a terenurilor utilizate pentru agricultură - a devenit un subiect politic sensibil în ultimii ani. Aproximativ 16 de milioane de hectare de terenuri agricole americane erau deţinute de personaje din afara SUA în 2021, potrivit celor mai recente date ale Departamentului Agriculturii, entităţile din China deţinând echivalentul a 0,03% din toate terenurile agricole din SUA.
Unii legislatori au făcut presiuni pentru adoptarea unor norme naţionale care să restricţioneze investiţiile străine în proprietăţile agricole americane. Senatul a votat în iulie pentru a interzice vânzarea de terenuri agricole dincolo de o anumită suprafaţă sau valoare către persoane sau întreprinderi din China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord, dar măsura nu a fost în cele din urmă promulgată. Aproape jumătate din toate statele au un fel de restricţii privind proprietatea străină.
Originar din provincia Zhejiang, Chen a înfiinţat o companie de jocuri online, Shanda Interactive, în 1999. În cinci ani, aceasta a devenit una dintre cele mai mari companii din mediul online din China şi a fost listată la Nasdaq în SUA. Chen a privatizat compania în 2012 şi a mutat sediul grupului său din China în Singapore.
Potrivit site-ului web al Shanda, investiţiile sale cuprind acţiuni publice şi private, capital de risc şi imobiliare. El şi soţia sa, Chrissy Luo, au făcut o donaţie iniţială de 115 milioane de dolari pentru a fonda în 2016 Institutul Tianqiao şi Chrissy Chen pentru Neuroştiinţe de la Institutul de Tehnologie din California, cu misiunea de a avansa înţelegerea creierului.
Investitorii ultra-bogaţi care caută o acoperire împotriva inflaţiei şi active necorelate s-au îndreptat din ce în ce mai mult către terenurile agricole şi alte proprietăţi rurale în ultimii ani. Valoarea medie a terenurilor agricole din SUA a crescut cu 8,1% anul trecut şi a crescut cu peste o treime din 2020, potrivit USDA.
Câştigurile sunt determinate de cererea de alimente şi de inflaţia ridicată, dar şi de interesul pentru proprietăţi rare, cum ar fi fermele clasice din vestul ţării, care oferă atât recreere, cât şi potenţial de randament investiţional.
Cel mai mare proprietar de terenuri din ţară este familia Emmerson, proprietara imperiului forestier Sierra Pacific Industries, urmată de miliardarii John Malone, Ted Turner şi Stan Kroenke.
(sursa: Mediafax)