Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine îi recomandă pe unii dintre miniştrii lui Grindeanu

Cine îi recomandă pe unii dintre miniştrii lui Grindeanu

de Marius Gîrlașiu    |   

Mai mulţi miniştri din Cabinetul condus de Sorin Grindeanu au relaţii strânse cu baronii judeţeni ai PSD. Cel puţin aşa reiese din activitatea acestora de până acum. Liderii social-democraţi cu influenţă din teritoriu şi-au “recomandat” oamenii fideli pentru conducerea ministerelor. O practică cu care ne-au obişnuit aproape toate guvernele postdecembriste, indiferent de culoarea lor politică.

 

Unul dintre cei mai influenţi baroni PSD apropiat preşedintelui Liviu Dragnea este liderul PSD Giurgiu Nicolae Bădălău. Fost coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, Bădălău s-a ales cu renumele de baronul-Ficăţel din cauza unui dosar penal în care este acuzat că a luat șpagă carne de pui pentru a o da mită în alegeri. Însă performanţa obţinută în judeţ la alegerile parlamentare, un scor de peste 60% - cel mai mare din ţară, l-a propulsat pe Bădălău direct în funcţia de vicepreşedinte al Senatului şi preşedinte executiv al partidului (funcţie ocupată în trecut de Liviu Dragnea). Aflat pe cai mari în partid, șeful baronilor PSD din sud-estul țării şi-a “recomandat” doi protejaţi pentru componenţa Executivului. Este vorba despre ministrul Energiei, Toma Petcu şi cel al Transporturilor, Răzvan Cuc. În trecut, Cuc a fost directorul Zonei Libere Giurgiu, consilier judeţean din partea PP-DD şi purtător de cuvânt al filialei PSD Giurgiu, ocupând funcţia de secretar de stat în ministerul Transporturilor din octombrie 2015 (numit de Victor Ponta) până în mai 2016, data când a fost înlocuit de fostul premier Dacian Cioloş pentru că a participat la un miting electoral. În 2006, Cuc şi-a luat licenţa în economie la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti, pentru ca şase ani mai târziu să devină şi licenţiat în drept, la Universitatea Hyperion. Fost subprefect de Giurgiu, ministrul Toma Petcu s-a făcut remarcat prin greşelile gramaticale flagrante din CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaţilor. Petcu este inginer constructor, licenţiat la Facultatea de Construcţii Hidrotehnice din cadrul UTCB şi mai deţine un master în management şi administraţie publică la ASE.

 

Ministrul Apărării nu a făcut armata

 

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, are şi el legături strânse cu un baron local, mai precis cu Mircea Govor, fostul lider PSD Satu Mare. De altfel, baronul sătmărean nu s-a ferit niciodată să recunoască relaţia de amiciţie, numindu-l pe Leş “un foarte bun coleg şi prieten”. Şeful MApN nu a făcut armata, dar este licenţiat în marketing şi deţine un masterat în „managementul financiar contabil şi juridic al firmei". În 2015, premierul Victor Ponta l-a numit secretar de stat în Departamentul de Armamente din cadrul ministerului, funcţie din care în 2016 s-a specializat în „Securitate şi bună guvernare", la Colegiului Naţional de Apărare.

Mihaela Toader, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a ajuns în Guvern pe filiera Dâmboviţa. Tatăl său a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, judeţ condus până în 2016 de actualul şef al Comisiei SRI, senatorul Adrian Ţuţuianu. Toader a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Nicolae Titulescu" în 2002, iar în 2005 a absolvit un mater la SNSPA. Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, este şi el un apropiat al baronilor. Născut în Caracal, Iordache este considerat un fidel al liderului PSD Olt, Paul Stănescu, care a devenit chestor al Senatului după alegerile din decembrie. A ajuns la Justiţie deşi nu a profesat niciodată în domeniu, iar până în 1989 a lucrat ca inginer la Fabrica de Mobilă din Caracal.

 

Declarată incompatibilă de către ANI, ministru Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, a ajuns în Guvern cu sprijinul liderului PSD Buzău, Marcel Ciolacu.

 

Oamenii cei mai fideli actualei conduceri ai PSD şi apropiaţii celebrilor baroni locali şi-au făcut loc la masa Guvernului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri