"Întotdeauna i-am respectat pe oamenii care muncesc, cu atât mai mult pe cei care muncesc în condiţii grele! De aceea, ne-am şi luptat să ţinem minele deschise atunci când exact cei care acum mimează grija pentru mineri le închideau, fără nicio remuşcare, prin PNRR. Nicio pensie nu scade în urma recalculării - a fost condiţia esenţială pentru a adopta această lege. Astfel, am putut să-i protejăm pe toţi pensionarii care, fără a avea vreo vină, au primit de-a lungul timpului pensii mai mari decât cele cu aceeaşi bază contributivă şi cu aceleaşi condiţii de muncă. Şi, contrar minciunilor celor care au redactat PNRR, doar 4,4% din totalul pensiilor se află în această situaţie. Inclusiv aceste pensii vor rămâne la acelaşi nivel, pentru că am reuşit să-i convingem pe reprezentanţii Comisiei Europene că nu e corect şi nici constituţional să li se şteargă drepturile cuvenite pensionarilor care au muncit în condiţii grele de muncă", a afirmat Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ce conține actuala lege
El a subliniat că în legea actuală (360/2023) "s-au menţinut beneficiile acordate celor care au muncit în condiţii speciale (gr. I) sau condiţii deosebite de muncă (gr. II), atât în privinţa recunoaşterii unor stagii de cotizare complete mai scurte, cât şi în privinţa acordării unui punctaj suplimentar la pensie".
"Toate aceste lucruri le-am discutat astăzi la Suceava cu reprezentanţii minerilor. Şi în continuare vom discuta cu reprezentanţii Comisiei pentru a găsi soluţii tranzitorii în ceea ce priveşte anii de vechime necesari ieşirii la pensie, astfel încât nimeni să nu fie nedreptăţit ", a mai afirmat Ciolacu.