Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Citricele, brânza și ouăle s-au scumpit în septembrie

Citricele, brânza și ouăle s-au scumpit în septembrie

Citricele, brânza de oaie şi ouăle sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în septembrie, în timp ce cartofii, fasolea boabe şi alte fructe proaspete s-au ieftinit, potrivit datelor INS. Preţul citricelor a urcat cu 2,22%, brânza de oaie cu 0,88% iar ouăle cu 0,79%, în timp ce costul cartofilor a scăzut cu 4,18%, fasolea a fost mai ieftină cu 0,05% iar fructele proaspete cu 1,02%. 

Pe ansamblu, luna trecută, alimentele s-au scumpit cu 3,03% faţă de începutul anului. Cel mai mult a crescut costul citricelor, cu 25,6%, fructele şi conservele din fructe ( 13,49%) şi cartofii (11,96%), iar scăderi de preţ s-au înregistrat la ouă, care s-au ieftinit cu 4,96%, alte legume şi conserve de legume cu 3,89% şi fasolea boabe şi alte leguminoase cu 2,27%.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, ţigările, combustibilii şi cărţile au avut cele mai mari creşteri de preţuri în septembrie, faţă de decembrie 2018, cu plusuri de 7,65%, 4,57% şi, respectiv, 3,74%, în timp ce gazele naturale s-au ieftinit cu 4,93%. Pe total mărfuri nealimentare, în septembrie preţurile au urcat cu 2,57% faţă de decembrie 2018.

La capitolul servicii, de la începutul anului cel mai mult s-au scumpit: transportul aerian (15,36%), serviciile de apă, canal şi salubritate (plus 6,53%) şi serviciile poştale (plus 5,70%).

AGERPRES

Subiecte în articol: scumpiri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri