Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cîțu, mai zgârcit la dobânzi decât băncile

Cîțu, mai zgârcit la dobânzi decât băncile

de Valentin Gros    |   

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) condus de Florin Cîțu a lansat o ofertă de titluri de stat, care pot fi cumpărate 15 iulie – 7 august 2020. Dacă vom face o comparație cu o procedură similară de pe vremea când ministrul Finanțelor era Eugen Teodorovici, vom observa unele deosebiri. Printre altele, statul a pierdut primul loc în topul dobânzilor, fiind devansat de două bănci care practică randamente mai bune.

 

Pe vremea lui Teodorovici, a avut loc o astfel de operațiune între 4 şi 22 februarie 2019. Atunci, două instituții publice puneau în vânzare aceste documente, Trezoreria Statului și Poșta Română. De data aceasta, tranzacțiile se derulează prin trei entități private, BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR și BRD.

Obligațiunile emise de Teodorovici (numai în lei) aveau maturități de doi, trei și cinci ani, cu dobânzi de 4%, 4,5% şi 5%. Cîțu a lansat titluri în monedă națională pe doi și patru ani, cu dobânzi de 4% și respectiv 4,5%. Așadar, randamente egale pentru scadența la doi ani. În schimb, Teodorovici oferea 4,5% după trei ani, iar Cîțu acordă același câștig pe o perioadă mai lungă, de patru ani.

În februarie 2019, statul era “cea mai bună bancă”, după cum scria Jurnalul la acel moment. Titlurile de stat cu scadența la trei ani aveau un randament cu 25% mai bun decât cea mai mare dobândă practicată de băncile comerciale. Pe primul loc în top se afla TBI Bank, cu 4%. Astăzi, pe vremea lui Cîțu, la scadența de doi ani, titlurile de stat au dobândă de 4% și sunt întrecute de două bănci, TBI Bank (4,20%) și CEC Bank (4,10%), potrivit site-ului de specialitate Conso.ro.

 

Titlurile de stat Fidelis vor fi listate la Bursa de Valori București (BVB), unde deținătorii le vor putea vinde după 7 august. Vor fi emise și obligațiuni în euro, cu o dobândă anuală de 2%.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri