Jurnalul.ro Ştiri Externe Clădirea Consiliului European de la Bruxelles, ocupată de activişti ai Greenpeace

Clădirea Consiliului European de la Bruxelles, ocupată de activişti ai Greenpeace

Poliţia belgiană a evacuat joi clădirea Consiliului European de la Bruxelles, ocupată de circa 30 de militanţi ai Greenpeace veniţi cu o maşină de pompieri înaintea summitului european în mare parte consacrat „Pactului ecologic” privind clima, au afirmat surse concordante, potrivit AFP.

„Summitul este menţinut, dar în funcţie de situaţie ar putea fi organizat în clădirea Justus Lapsus” care este lângă clădirea Europa, unde se aflau activiştii, a spus un responsabil al preşedinţiei Consiliului, chiar în timp ce poliţia punea capăt acţiunii de protest.

Poliţia belgiană a desfăşurat o operaţiune pentru a evacua 28 de militanţi ai Greenpeace veniţi cu un vechi camion de pompieri modificat pentru a păcăli forţele de securitate. Ei au escaladat structura metalică a clădirii Europa, noul sediu al Consiliului, şi au desfăşurat un banner pentru a atrage atenţia asupra „urgenţei climatice”. Imaginea dă impresia unei clădiri în flăcări.

Acţiunea a început dimineaţa devreme şi s-a încheiat în jurul orei 10.30 GMT, a constatat un fotograf al AFP aflat la faţa locului.

Summitul european a înceaput joi, la ora locală 15.00 (14.00 GMT). Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, are mai multe întâlniri bilaterale prevăzute cu lideri europeni înainte de deschiderea summitului, iar acestea au fost mutate în Justus Lipsus, clădirea adiacentă conectată printr-o pasarelă de noul sediu.

Pompierii din Bruxelles au folosit două scări mari pentru a le permite poliţiştilor să urce pe structura clădirii şi să îi reţină pe activişti. Poliţia a confirmat pentru AFP circa 20 de arestări. Conform Greenpeace, persoanele reţinute sunt francezi, belgieni şi germani.

Greepeace a spus că operaţiunea a fost o reuşită. „Ne-am făcut treaba”, a declarat Laura Ullmann, o purtătoare de cuvânt a ONG-ului.

La summitul de joi şi vineri, liderii europeni vor încerca să ajungă la un acord asupra obiectivului de neutralitate în materie de emisii de carbon până în 2050, propunere care se află în centrul „Pactului ecologic” propus de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi care este primit cu reticenţă de trei ţări din Est - Polonia, Ungaria şi Cehia.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri