Jurnalul.ro Special Ministerul Educației nu poate controla clădirile școlare. Specialiștii au săpat la temelia clădirii. Nu se așteptau să se prăbușească

Ministerul Educației nu poate controla clădirile școlare. Specialiștii au săpat la temelia clădirii. Nu se așteptau să se prăbușească

de Diana Scarlat    |   

Clădirile în care învață sau sunt cazați elevii și studenții nu sunt controlate de Ministerul Educației, după ce România a adoptat descentralizarea instituțiilor.

Tragedia de la Odorheiu Secuiesc se poate repeta oricând, fără ca ministerul să poată măcar verifica starea clădirilor, pentru că după descentralizare, nu le mai are în subordine. Autoritățile locale au responsabilități în această privință, dar nu există un mecanism care să verifice dacă oamenii își fac treaba sau nu. Aceeași situație este și în școli sau universități, nu doar în cămine, iar soluții pentru rezolvarea problemelor nu s-au găsit niciodată. Universitățile au autonomie și își administrează propriile clădiri, însă pentru învățământul preuniversitar sunt mai multe instituții care își împart atribuțiile. Singurul lucru care se face, după fiecare tragedie, este amenințarea cu închiderea unităților de învățământ sau de cazare, ceea ce nu duce decât la abandon școlar, fără a se îmbunătăți situația infrastructurii.

Un adolescent a murit, iar o fată are coloana vertebrală fracturată, după ce s-a prăbușit peste ei clădirea internatului în care erau cazați liceenii, la Odorheiu Secuiesc. Din primele date ale anchetei reiese că la baza acestui dezastru au stat așa-zișii experți care au proiectat, au avizat și au executat o lucrare incredibilă chiar și pentru un elev de clasa a V-a care învață noțiuni de bază ale fizicii mecanice: s-a săpat la temelia clădirii vechi de peste 100 de ani, pentru a se introduce canalizarea, dar nu s-a gândit niciun specialist că astfel se va prăbuși construcția.

În seara tragediei, ministrul Educației, Ligia Deca, a convocat de urgență conducerea Ministerului Educației pentru stabilirea modalității în care instituția poate interveni în acordarea de sprijin la Odorheiu Secuiesc. Doi reprezentanți ai ministerului au mers la fața locului, dar numai pentru a constata faptele, pentru că responsabilitatea pentru punerea în siguranță a clădirilor este a celor care le administrează - în acest caz fiind a Arhiepiscopiei Romano-Catolice, dar și a Primăriei - care o administrează și care a avizat lucrarea de introducere a canalizării, prin săpături la structura de rezistență.

Corpul de Control al Ministerului Educației va începe ancheta în cazul internatului din Odorheiu Secuiesc. Ieri a ajuns și ministrul Ligia Deca la locul tragediei, pentru a discuta cu primarul și cu reprezentanții unității de învățământ. „Clădirea nu a fost expertizată pentru risc seismic. Avem legislație care permite evaluarea. Avem programe. Expertizarea nu a fost făcută. Trebuie să ne asumăm și noi responsabilitatea să găsim vinovatul”, a declarat Deca.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Au avizat săpături la structura de rezistență

 

Și Inspectoratul de Stat în Construcții ar trebui să înceapă anchetarea celor care au reușit să dea avizele pentru o asemenea lucrare. Avizele au fost date de așa-zișii specialiști ai Primăriei, iar în astfel de situații nici măcar nu are vreo atribuție de verificare Ministerul Educației. Nici măcar nu este anunțat în legătură cu lucrările care se fac la clădirile în care învață sau sunt cazați elevii sau studenții, respectivele imobile nefiind în proprietatea sau în administrarea ministerului. Internatul de la Odorheiu Secuiesc aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

După ce internatul s-a prăbușit, Inspectoratul Școlar Județean Harghita a fost informat că elevii care au scăpat cu viață au fost preluați de familii sau au fost cazați la un internat din vecinătate și sunt în siguranță, dar Inspectoratul nu poate lua decizii în privința cazărilor, nefiind în atribuțiile instituției aceste aspecte. 

Mai mult de atât Ministerul Educației nu poate face, pentru că ar trebui să se schimbe legislația ca să aibă atribuții în astfel de situații. Iar legislația nu se va schimba, pentru că România și-a asumat descentralizarea, acestea fiind rezultatele.

 

Vinovații se vor stabili în instanță

 

Prevederile art. 146 din Legea învățământului preuniversitar nr. 98/2023, cu modificările și completările ulterioare, stipulează: „(1) Unităţile de învăţământ şi de educaţie extraşcolară pot deţine şi/sau administra: a) bunuri proprietate publică - unităţile de învăţământ şi de educaţie extraşcolară de stat; b) bunuri proprietate privată - unităţile de învăţământ şi de educaţie extraşcolară particulare; c) bunuri proprietate publică şi/sau privată, în funcţie de entitatea care le-a înfiinţat - unităţile de învăţământ şi de educaţie extraşcolară confesionale. (2) Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar de stat fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale. Celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi sunt administrate de către acestea prin consiliile de administraţie, conform legislaţiei în vigoare”. 

În cazul internatului de la Odorheiu Secuiesc, clădirea a fost închiriată de Primărie de la Arhiepiscopie. Astfel, vinovăția se va stabili în instanță, conform legii, pentru că ambele instituții ar fi trebuit să ia toate măsurile necesare pentru a nu se ajunge la moartea și rănirea gravă a elevilor.

Prevederile pentru clădirile cu risc seismic ridicat sunt în Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, care se regăseau și în OG nr. 20/1994, dar și în Codul Civil, referitor la art. 1777: „Locaţiunea este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit chirie”. Art. 1788 prevede că sarcina reparaţiilor îi revine celui care dă în chirie un spațiu: „Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit art. 1799”. 

 

În conformitate cu prevederile art. 146, terenurile și clădirile în care funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat sunt în proprietatea publică a municipiului, orașului sau comunei și sunt în administrarea consiliului local.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri