Jurnalul.ro Tech Au apărut clone AI ale rudelor decedate. Ce preț au copiile cu inteligență artificială

Au apărut clone AI ale rudelor decedate. Ce preț au copiile cu inteligență artificială

de Redacția Jurnalul    |   

Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China, unde a luat naștere o afacere de succes, care devine din ce în ce mai căutată. 

Potrivit useit.ro, în China, clonarea rudelor decedate cu ajutorul AI a devenit o industrie profitabilă. În ultimii ani, din ce în ce mai multe astfel de afaceri au apărut în acea țară. Cu noile tehnologii și o competiție acerbă, prețul acestor clone a scăzut treptat. 

Zeyi Yang, reporter pentru MIT Tech Review, a vorbit recent despre industria fascinantă, scrie Futurism

Potrivit raportului lui Yang, familia persoanei decedate poate cumpăra clona AI de la numeroase companii. Unele dintre ele oferă astfel de copii AI la prețuri pornind de la 140 sau 150 de dolari. În urmă cu doar câțiva ani, o astfel de clonă costa mai mult de 1.000 de dolari.

Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China

Una dintre primele afaceri din acest sector e Silicon Intelligence, o firmă din zona Nanjing. Sun Kai, cofondatorul companiei, a rugat inginerii să creeze un avatar pentru mama sa, în urma decesului ei neașteptat din 2019. La început, clona era robotică și repetitivă. Chiar și ala, Kai susține că a simțit un confort emoțional.

Ca urmare, a început să vândă clone AI ale rudelor decedate. 

„Mama mea nu părea foarte naturală,” a dezvăluit Kai despre prima clonă. „Dar tot am auzit vorbele pe care le rostea des: „Ai mâncat deja?”,” a dezvăluit Kay. „Întotdeauna repeta aceste întrebări, constant. Și mă emoționam când auzeam așa ceva.” 

Mărturisirea față de rudele decedate reprezintă o parte importantă din venerarea strămoșilor în China, susține Yang. Astfel, posibilitatea de a face acest lucru în fața imaginii rudei pe un ecran nu e același lucru precum scrierea unei scrisori sau arderea tămâii în timpul sărbătorilor. 

Ca urmare, această tendință a fost ușor acceptată în China. Faptul că a devenit atât de căutată a dus la diversificarea afacerilor și la reducerea costurilor. 

„Eu cred că devine o tendință, chiar dacă e mică acum,” a declarat Yang. 

Familia trebuie să fie de acord cu crearea clonei AI

„Unele dintre ele susțin că nu trebuie să fie doar o rudă apropiată,” a declarat Yang despre acest consimțământ. „Dar că toate rudele ar trebui să fie de acord să se creeze o clonă. Și din acest punct încep că o creeze.” 

În ciuda faptului că China are o cultură care e predispusă să accepte mai ușor o astfel de industrie, Yang crede că acești „roboți ai morții” sau „roboți fantomă”, așa cum au mai fost numiți, pot avea succes și în alte țări.

E posibil să vedem clone AI ale rudelor decedate la vânzare și pe alte piețe în următorii ani. Yang crede că există mai multe culturi care au tradiții compatibile cu o astfel de tehnologie.

„Chiar cred că poate avea succes în culturi în care există tradiția de a vorbit sau de a preaslăvi rudele decedate,” a declarat Yang. „Sau doar să comunice cu ele în orice mod spiritual.”

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri