Jurnalul.ro Ştiri Politică Clotilde Armand, primită cu aplauze la protestul din Piaţa Universităţii

Clotilde Armand, primită cu aplauze la protestul din Piaţa Universităţii

Clotilde Armand, candidata Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) la Primăria Sectorului 1, a fost primită cu aplauze sâmbătă, în Piaţa Universităţii, de cele câteva sute de persoane adunate la mitingul de protest prin care se cere renumărarea voturilor de la alegerile locale din sectorul 1 al Capitalei.

Candidata USB a declarat că este tristă că a pierdut, dar este, totodată, fericită să vadă câte persoane s-au adunat în sprijinul ideii de democraţie.

"Sunt tristă că am pierdut ieri, dar sunt fericită că sunteţi aici. Noi suntem aici, şi eu ca şi voi, pentru democraţie, pentru transparenţă. Este o luptă pe care o avem în comun şi vă mulţumesc că sunteţi aici pentru că avem aceeaşi idealuri, aceeaşi cauză", a declarat Clotilde Armand, ea adăugând că nu oamenii prezenţi în Piaţa Universităţii sunt alături de ea, ci ea este alături de ei.

Reprezentanta USB a afirmat că procesul electoral s-a încheiat, ea a pierdut, şi tot ce doreşte să facă acum este să ceară ca viitoarele alegeri din România să aibă loc în două tururi.

"În spiritul lucrurilor pe care le-am făcut, noi am sesizat oportunitatea aceasta pentru a cere pentru viitor ca în România să nu mai fie aceste alegeri într-un singur tur, să fie în două tururi. (...) Există o cerere de neconstituţionalitate depusă de mine şi dacă o să câştigăm, evident că nu se va aplica acestor alegeri, dar va fi un impact mare pentru toate alegerile din viitor, şi pentru asta muncim", a mai spus Clotilde Armand, care a ţinut şi să precizeze că vineri seara la meciul de fotbal de la Paris dintre selecţionatele Franţei şi României, ea a ţinut cu echipa României.

Ea a subliniat că demersul cu excepţia de neconstituţionalitate privind votul într-un singur tur la locale este "pe termen lung''.

"Noi suntem aici pentru democraţie, pentru transparenţă, pentru un proces electoral corect şi sunt aici pe termen lung (...) ceea ce fac acum nu are niciun impact pentru alegerile care s-au terminat, dar sperăm să aibă un impact pentru viitor", a spus candidatul USB.

De asemenea, prezent la protest, scriitorul Gabriel Liiceanu a afirmat că nu vede de ce nu s-ar renumăra voturile din secţiile din Sectorul 1 şi nu s-ar reface alegerile.

"Aş vrea să protestez la ideea că deşi există oameni politici condamnaţi pentru fraudarea votului în 2012, s-ar părea că acest demers inimaginabil pentru o democraţie autentică mai există azi la noi. Dacă nu ar fi nicio problemă, nu văd de ce nu s-ar renumăra voturile sau de ce nu s-ar reface alegerile", a spus Liiceanu.

La protestul organizat în Piaţa Universităţii participă aproximativ 500 de persoane. Printre participanţi se numără producătoarea Ada Solomon, regizorul Alexandru Solomon, realizatorul de programe TV Moise Guran, actorul Vlad Rădescu.

"Nu mi se pare corect să ştiu că votul meu nu este numărat corect şi acesta ar trebui să fie şi procesul democratic. Noi nu suntem într-o democraţie participativă unde putem să decidem toate legile. Noi putem să decidem foarte puţine lucruri. Dacă însăşi procesul acesta nu este unul valid, nu ştiu cum am mai putea avea încredere în instituţiile statului", a declarat Florin Bădiţa, unul dintre organizatorii care au lansat pe Facebook anunţul de organizare a acestui protest începând cu ora 15,00.

Candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul Clotilde Armand a depus, joi seara, o nouă contestaţie la Biroul Electoral al sectorului 1, invocând faptul că un primar ales de către 10% din electorat nu poate fi reprezentativ.

"Am depus o nouă contestaţie la biroul electoral de sector, cu cerere de intervenţie în interes propriu şi excepţie de neconstituţionalitate. În rezumat, un primar ales cu 10% din votanţii înscrişi pe liste nu poate fi reprezentativ. De la început USB s-a pronunţat împotriva legii alegerilor locale într-un singur tur", a scris reprezentanta USB, pe Facebook.

Uniunea Salvaţi Bucureştiul a cerut, după alegerile locale, renumărarea buletinelor de vot din 18 secţii din sectorul 1, apreciind că în acestea ''s-a înregistrat o corelaţie negativă puternic semnificativă'' între procentajul voturilor nule şi cele pentru candidata USB Clotilde Armand.

Cererea USB a fost respinsă marţi seara de Biroul Electoral de Circumscripţie, care a informat că partidului Uniunea Salvaţi Bucureştiul i-au fost asigurate toate condiţiile legale de reprezentare în cadrul procesului electoral şi că lipsa de diligenţă a delegaţilor USB nu poate fi imputată Biroului Circumscripţiei Electorale nr. 1 - sectorul 1. AGERPRES

Subiecte în articol: Clotilde Armand
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri