Jurnalul.ro Special Interviuri Clotilde Armand (USR): „Victor Ponta s-a întâlnit cu George Soroş!”

Clotilde Armand (USR): „Victor Ponta s-a întâlnit cu George Soroş!”

de Xenia Croitoru    |   

Clotilde Armand nu va candida pe listele USR la alegerile parlamentare. În ciuda notorietăţii, franţuzoaica de 43 de ani s-a decis să rămână consilier local şi pare convinsă că peste patru ani va câştiga primăria Sectorului 1, ratată la mustaţă la alegerile din iunie. Într-un interviu pentru Jurnalul Naţional, Clotilde demontează teoria consipraţiei lansată de rivalii USR. Susţine că partidul abia înfiinţat nu are nicio legătură cu misteriosul George Soroş şi îl acuză pe Victor Ponta că s-a întâlnit personal cu celebrul miliardar american de origine maghiară.

 

BEC a respins semnul electoral al USR. Aţi primit un termen pentru modificarea siglei?

Clotilde Armand: Eu cred că problema este din cauza faptului că fuziunea între USB şi USR care a avut loc acum două luni, nu fost încă finalizată (n.r. - definitiv) la Tribunal. Este o problemă minoră, cred că sunt probleme mult mai grave în România la ora actuală şi este o problemă pe care o vom rezolva, ca toate problemele administrative care nu sunt aşa importante.

 

De ce nu candidaţi la alegerile parlamentare pe listele USR?

Clotilde: Procesul de alegere al candidaţilor este unul foarte democratic. Nu voi candida. Motivul pentru care nu voi candida este că aş dori să îmi păstrez promisiunile. Am promis că vreau să mă dedic Sectorului 1, vă amintiţi că am şi refuzat un post de consilier la Municipiu. Nu am reuşit să finalizez alegerea mea ca primar, dar aş dori în patru ani să fiu primar al Sectorului 1.

 

Deci o să candidaţi din nou peste patru ani la primărie?

Clotilde: O să mai candidez din nou, da! De data asta vreau să nu mai fie nicio problemă, niciun obstacol la renumărare. Îmi propun în patru ani să câştig şi să devin primar, şi atunci, între timp mi se pare că cel mai corect şi cel mai frumos nu este să fiu deputat sau senator, este să mă dedic Sectorului 1. Avem nişte proiecte foarte frumoase. Le vom pregăti acum, cele care vor fi aprobate ne vom ocupa de ele. Celelalte, vom avea totul pregătit pentru ca în patru ani să putejm să mergem foarte repede pentru transformarea Sectorului 1. Şi nu mi se pare corect între timp să fiu deputat şi apoi, din fotoliul de deputat să plec ca să fiu primar. Nu pot sa fac aşa ceva. Prefer să fac un lucru bine până la capăt.

 

Ne daţi câteva exemple de proiecte?

Clotilde: Bineînţeles. Este cel legat de renovarea lacurilor care traversează Sectorul 1. Vrem să construim promenada verde, să vedem şi piste de biciclte şi o mobilitate urbana electrică, în orice caz. Vrem să facem facem transportul prin această promenadă verde, din sector să poţi să ajungi cu bicicleta la această promenadă verde, care se duce Est-Vest, care traversează tot sectorul, şi din această promenadă verde există deja o legătură cu bicicleta spre centru, dar o sa fie şi mai multe. Vrem să schimbăm complet cum este transportul în comun şi transportul pe bicicletă. Pe aceste marginea acestor lacuri vrem să reconstruim baze sportive, exact cum este Herăstrăul, un centru de atracţie, nu numai pentru că este un spaţiu verde, dar şi pentru că oferă o platformă bună pentru sport. Vrem să dezvoltăm acest aspect şi sportiv şi de distracţie. Avem un concept întreg pentru aceste lacuri care astăzi nu sunt puse în valoare. Nu sunt folosite, sunt complet abandonate şi poluate.

 

USR este cunoscut mai mult în oraşele mari. Sunt puţini oameni în oraşele mici care vă cunosc. Cum vă veţi face cunoscuţi?

Clotilde: Notorietatea se construieşte în timp, mai ales pe succesele pe care le-am avut. La ora actuală este adevărat că nu suntem cunoscuţi în multe oraşe mai mici, dar sunt şi excepţii. Vă dau mai multe exemple, Medgidia, Rădăuţi, Oneşti şi am mai multe, unde deja există acolo oameni care au acţionat la nivel civic, local şi care deja erau cunoscuţi local pentru acţiunile lor şi care astăzi sunt "maturi" pentru o acţiune politică. Aşa că peste tot, în toată ţara, se ridică nişte oameni care vor altceva, vor să fie băgaţi în seamă, vor să fie o adevărată democraţie. Nu este un lucru rezervat numai oraşelor mari. Este ceva care încet, încet ajunge peste tot în România. Eu nu vorbesc numai de USR, vocaţia noastră este să fim o platformă. Noi ce vrem este să avem partide locale, de oameni liberi, independenţi, autonomi, care vor să acţioneze la nivel local pentru comunitatea lor. Şi faptul că există aceşti oameni care vor să se implice este un lucru extrem de pozitiv şi trebuie să fim foarte optimişi pentru România.

 

Până la alegerile din decembrie credeţi că veţi mai creşte electoratul din oraşele mici?

Clotilde: Da, sigur! Oamenii încet, încet vor auzi de noi. Oamenii sunt conectaţi, dacă nu am putut să ne deplasăm în oraşe, avem o reţea de internet. Oamenii sunt curioşi, vor să ştie ce se întâmplă şi din străinătate. Vor auzi că există alte forme de a face politică, alte tipuri de politicieni, că există şi o posibilitate de a se implica personal la nivel local. Eu cred că o campanie exact pentru asta este. Este un moment special, unde informaţii privind viaţa comunităţii sunt mai condensate şi vin mai des, şi atunci este ocazia de a ne face mai cunoscuţi. O campanie este un moment bun ca oamenii să îşi pună întrebarea, ok, ce mai există, ce mai este în peisajul politic? Este un moment bun ca oamenii să se intereseze cum va fi gestionată ţara lor. Eu sunt convinsă că până la iarnă oamenii vor auzi mult mai mult despre noi.

 

Dacă nu era Dacian Cioloş, pe cine aţi fi propus sau susţinut pentru funcţia de premier? Aveaţi variante din interiorul partidului? Sunteţi totuşi un partid nou care propune „oameni noi”...

Clotilde: Bineînţeles. Ştiţi cum stau lucrurile? Noi ne dăm seama că nu vom avea 50% din voturi acum. Ne dorim, bineînţeles, la un moment dat să guvernăm România şi cred că acest lucru va veni destul de rapid, sperăm. Suntem nişte oameni realişti. Ştim că nu avem cum să ajungem la 50% acum. Totodată nu vrem să mai aşteptăm patru ani pentru a începe o reconstrucţie. Ştiţi că deja suferim de faptul că în Bucureşti, chiar dacă ar fi fost normal ca cei care spun acum că nu vor PSD, ar fi fost normal să ne ajute să fim la putere. Ar fi fost mult mai bine să nu pierdem încă patru ani. Adică, Nicuşor Dan să fie la Primăria Generală, eu la Sectorul 1 şi alţi oameni în alte sectoare. Regretăm situaţia aceasta. Şi nu am vrea să se întâmple la fel la nivel naţional unde este extrem de important, mai ales că vrem să schimbăm legea alegerilor, să fie mult mai democratic, să fie în două tururi. Pentru a evita un dezastru încă patru ani, noi suntem gata să susţinem o platformă care ar fi o platformă de consens naţional, adică românii să fie de acord că ne trebuie o platformă de oameni competenţi care să susţină un program de guvernare pe care şi noi l-am susţine.

 

USR şi PNL şi-au declarat susţinerea pentru programul premierului. Totuşi USR nu vrea să facă alianţe după alegeri, cum veţi realiza totuşi această susţinere comună pentru Dacian Cioloş? Sunteţi gata să faceţi front comun cu liberalii?

Clotilde: Nu, nu! În niciun caz nu se pune problema unei alianţe. PNL acum două luni şi jumătate a preferat să fie PSD la putere, decât să fim noi la Bucureşti. PNL este un partid care încă propune Petre Roman pe liste, adică nu au înţeles că am trecut la un alt capitol al istoriei. Noi nu facem alianţe cu PNL. Noi ne bucurăm dacă PNL susţine un Guvern Dacian Cioloş cu nişte oameni integri şi competenţi, ne bucurăm dacă orice partid din România susţine acest lucru, dar ne păstrăm toată libertatea noastră, în sensul că dacă pe toată platforma aceasta a lui Cioloş apar niște oameni dubioşi sau nişte proiecte dubioase, noi ne retragem imediat. Susţinem o platformă şi un program de guvernare şi nişte condiţii în ceea ce priveşte integritatea oamenilor care vor fi acolo, dar nu facem alianţe sau nu discutăm cu alte partide din sistem.

 

Vă vedeţi peste câţiva ani în funcţia de premier sau preşedinte?

Clotilde: Deocamdată aş dori să fiu primarul Sectorului 1. La USR problema se pune mult mai mult pe competenţe decât pe ambiţia oamenilor. Ambiţia oamenilor nu este un subiect, este aproape invers. Dacă cineva îşi arată o ambiţie, noi ne gândim imediat că este un fel de conflict de interese, între ambiţia lui şi interesul României. Aşa că nu suntem oameni care am intrat în politică din ambiţie personală. Am intrat din ambiţie pentru România, pentru comunităţile noastre, în niciun caz pentru ambiţia personală. Ambiţia personală te face orb, nu mai vezi dacă eşti sau nu potrivit. Este foarte greu să fii obiectiv în ceea ce te priveşte pe tine. Noi ştim fiecare care ne sunt competenţele, eu ştiu că sunt un bun administrator. Şi cineva care cunoaşte foarte bine domeniul infrastructurilor, tot ce înseamnă achiţizii publice, am lucrat foarte mult timp şi pe partea de energie, sunt nişte aspecte pe care le cunosc foarte bine. Vreau ca România să aibă cei mai buni guvernanţi, asta este ambiţia mea! Trebuie să arătăm ce putem, în fiecare zi avem ceva de construit.

 

În afară de legea alegerilor locale, ce şi-ar mai dori USR să schimbe după ce ajunge în Parlament?

C. Armand: Foarte multe lucruri. Legea alegerilor, ideea este de democraţie. Aleşii noştri să fie reprezentativi şi să fie şi o democraţie mult mai participativă, adică oamenii trebuie să se simtă bine reprezentaţi, în sensul că alegerile au permis ca oamenii să se exprime, dar nu e suficient. Vrem în plus ca oamenii să se implice personal în viaţa democratică. Dacă nu se implică decât prin vot, democraţia nu poate să funcţioneze bine. Suntem totuşi la o epocă unde oamenii sunt informaţi, nu mai e nevoie de un calif sau un voievod care trebuie să ia decizii, pentru că informaţia nu ajunge peste tot. Fiecare cetăţean poate să spună cum vede anumite probleme care îl privesc în mod direct şi poate să se informeze. Trebuie să ajungem la o democraţie mult mai participativă şi atunci românii vor vota mult mai mult şi se vor implica în viaţa comunităţii. Trebuie să le arătăm românilor că suntem într-o democraţie şi ăsta nu este un cuvânt gol. Pot să se implice şi e nevoie de implicarea lor. Noi suntem foarte îngrijoraţi de faptul că România are un PIB pe cap de locuitor foarte slab. Trebuie să recalificăm manopera, să investim, investiţiile industriale, dar şi de infrastructură, ca să putem să investim mai mult. În sistemul de sănătate, România cheltuieşte, la ora actuală, 400 de euro pe cap de locuitor pe an. În Franţa, 4.000 de euro pe cap de locuitor pe an. Ne va fi foarte dificil să avem un sistem de sănătate care va fi apropiat celui francez sau celui nemţesc, dacă nu putem să ne permitem acest lucru. Trebuie să producem mai mult. Noi vrem să recalificăm şi să retehnologizăm România ca fiecare român să producă ceva cu o valoare adăugată mult mai mare şi atunci ne vom permite nişte lucruri mult mai scumpe şi mai bune.

 

Primarul Sectorului 1 spunea că USR este citez „împotriva a orice”. De ce spune asta? Ce face USR?

Clotilde: Eu cred ca domnul Tudorache este de rea credinţă când spune acest lucru. Noi suntem împotriva unor lucruri care i-au supărat foarte mult pe colegii noştri PSD-işti, pentru că nu acceptăm rectificările bugetare care nu sunt justificate clar. Ne-am dat seama că aceste rectificări bugetare care nu sunt bine susţinute ascund nişte lucruri care nu sunt acceptabile. Din păcate această încredere în aceste rectificări bugetare care nu sunt detaliate a fost distrusă când am văzut pe cine numeşte domnul primar în administraţia lui. L-a numit pe domnul Noapteş, care i-a cheltuit 75.000 de dolari în trei zile în magazine de lux din New York şi a avut o avere nejustificată. Şi a numit şi alte persoane foarte dubioase şi nu avem încredere în aparatul primăriei numit de domnul Tudorache. Vedem că ei nu sunt de acord cu o transparenţă la nivel bugetar şi atunci, sigur că blocăm aceste rectificări când nu sunt bine fundamentate. Blocăm şi nişte investiţii pe care nu le înţelegem, nişte proiecte private unde nu e clar interesul nostru. Toate aceste proiecte vin din partea PSD fără un masterplan, nu înţelegem care e obiectivul şi atunci respingem aceste proiecte. Ideea nu este de a respinge, ci de a aproba proiectele care ni se par corecte. Sunt şi proiecte pe care le aprobăm. Ne păstrăm libertatea de a aproba şi a dezaproba unele proiecte. Vrem să vedem un masterplan. Şi pentru şcoli, clădiri, nu avem nici lista clădirilor de patrimoniu. Este totul gestionat la un nivel oportunist.

 

„Ponta s-a întâlnit cu Soroş! L-a chemat în România”

Referitor la PSD, social-democraţii susţin că în spatele USR s-ar afla numele celebrului George Soroş. Cât este adevăr şi cât este minciună în această afirmaţie?

C. Armand: Este 100% minciună!

 

Dar de ce se susţine această idee?

C. Armand: O să vă explic. Eu cred că nimeni nu mai crede în ideea aceasta de „Soroş”. Nici USR şi nici USB nu au fost în niciun caz finanţaţi de Soroş. Toate finanţările noastre au fost publicate, nu e nimic secret. Sunt cinci, şase oameni de afaceri care au dat o sumă de bani care a fost publicată, oameni de afaceri în general din domeniul IT, şi 800, 900 de mici donatori. Puteţi să vă uitaţi pe internet, este totul foarte clar. Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” care există de mai mulţi ani a primit o dată 1000 de euro dintr-un grup de finanţări, din care era şi Soroş finanţator. Domnul Soroş în schimb l-a finanţat pe Mirel Palada, care este omul de casă al PSD, domnul Soroş a venit de două ori în România, chemat de domnul Silviu Brucan şi de domnul Ponta, adică chemat de aceste două persoane. Noi nu ne-am întâlnit cu domnul Soroş când a venit în România. Dar domnul Ponta şi domnul Brucan s-au întâlnit cu el, ei au avut discuţii cu el. Acesta este adevărul.

 

„Nu suntem nici de stânga, nici de dreapta”

USR nu s-a definit niciodată ca fiind un partid de stânga sau de dreapta. Ce fel de partid este, de fapt, USR?

Clotilde: Suntem un partid care ne uităm la priorităţile pentru România, care nu sunt nici de dreapta, nici de stânga. Transparenţa, lupta anticorupţie, construirea de autostrăzi, sistemul de învăţământ, sunt măsuri pentru o ţară normală. Nu suntem un partid extremist. Suntem un partid de oameni pragmatici, sunt niște măsuri de bază ca ţara să funcţioneze bine. Deocamdată suntem la niște probleme care trebuie să fie rezolvate, care nu sunt nici de dreapta, nici de stânga.

 

Cât de greu a fost să adunaţi semnăturile pentru a candida la alegerile din decembrie? Aveţi peste 300.000 de semnături. Au fost şi critici la adresa strângerii de semnături de către USR.

Clotilde: Oamenii care spun aşa, probabil că nu sunt bine întenţionaţi şi au o altă agendă. Sunt totuşi 5.000 de oameni simpatizanţi. Eu personal am fost pe stradă. Toţi aceşti oameni au stâns semnături, la un calcul simplu ne dăm seama că a fost posibil un număr aşa mare de semnături. Le mulţumesc pe această cale celor care au fost alături de noi. Au fost foarte mulţi care au văzut că eram în pericolul de a nu candida şi s-au mobilizat. Li s-a părut că merităm, nu noi, România merită să aibă candidaţi de unde să poată să aleagă. Dacă USR nu avea liste de candidaţi, ar fi fost o palmă foarte mare pentru democraţia din România. Oamenii au arătat că sunt la nivelul aşteptărilor copiilor noştri şi au luptat ca să avem toate aceste semnături. Să ştiţi că o semnătură înseamnă totuşi foarte mult. Că vezi că oamenii nu sunt indeferenţi şi vrei ca mecanismul democratic totuşi să funcţioneze. Eu regret faptul că multe semnături au venit în ultimele trei zile. Mulţi dintre noi au răcit stând afară pentru a strânge semnături. Chiar dacă am răcit, am stat afară să mă întâlnesc cu cetăţenii.

 

Suntem într-o ţară unde puterea a fost confiscată zeci şi zeci de ani şi oamenii nu mai sunt obișnuiți să se implice. Noi vrem să continuăm lupta anticorupţie, tot ce înseamnă transparenţă, luptă anticorupţie, tot ce înseamnă reformarea întregului sistem de Sănătate şi de Educaţie.

 

Domnul Cioloş este o oportunitate foarte bună pentru România, pentru că el nu a intrat în politică, a arătat că este bine intenţionat şi competent şi noi suntem fericiţi dacă alte partide susţin platforma aceasta, ca aceia care nu vor să fie încă patru ani de politică cum au fost primii 26 de ani, după Revoluţie, să găsim o soluţie.

Peste tot, în toată ţara, se ridică nişte oameni care vor altceva, vor să fie băgaţi în seamă, vor să fie o adevărată democraţie. Nu este un lucru rezervat numai oraşelor mari. Este ceva care încet, încet, ajunge peste tot în România.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri