Cluburile de fotbal din Liga I vor solicita ca începând cu sezonul 2017-2018 comisiile jurisdicţionale (Disciplină, Soluţionare a Litigiilor şi Recurs), aflate acum în organizarea FRF, să revină Ligii Profesioniste de Fotbal.
Comisiile jurisdicţionale care judecă litigiile din Liga I au fost cedate de Liga Profesionistă de Fotbal în ianuarie 2014 către FRF. Până în prezent, componenţa comisiilor era stabilită de FRF, dar acestea îşi desfăşurau activitatea la sediul LPF.
Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că administraţia federaţiei a solicitat în convenţia anuală care se semnează între cele două asociaţii ca aceste comisii să îşi mute sediul la Casa Fotbalului.
"S-a solicitat ca activitatea comisiilor să se desfăşoare numai la sediul FRF. Am refuzat şi în acelaşi timp le vom transmite că LPF doreşte ca începând cu sezonul 2017-2018 comisiile să vină aici. De ce? Pentru că azi comisiile FRF funcţionează cu încălcarea statutului, a regulamentelor FIFA şi a înţelegerilor semnate de aceasta cu sindicatul mondial al fotbaliştilor, mai exact azi ele nu sunt paritare (n.r. - nu au în componenţă şi reprezentanţi ai sindicatului fotbaliştilor). Aşadar cluburile solicită ca aceste comisii să fie paritare, iar ele să fie organizate de către LPF, aşa cum s-a întâmplat şi mai demult", a afirmat Ştefan.
Oficialul a adăugat că Adunarea Generală a LPF a refuzat în şedinţa de vineri mai multe modificări ale convenţiei anuale prin care Federaţia Română de Fotbal doreşte limitarea autonomiei Ligii. "Ca şi anul trecut, a existat şi acum o încercare a FRF de a limita autonomia LPF. Ei au solicitat să se adauge în convenţia anuală cu FRF sintagma "LPF beneficiază de autonomia financiară şi sportivă, în limitele stabilite de FRF". Iar o astfel de sintagmă nu putem accepta pentru că ea contravine Legii Sportului, care spune foarte clar că unul dintre cele mai importante atribute ale LPF este cel al autonomiei. FRF ne-a mai propus ca la Adunările Generale să avem prezent un invitat permanent de la federaţie. Iar acesta să aibă posibilitatea de a introduce puncte pe ordinea de zi şi să intre în posesia documentelor şi materialelor de la şedinţa Adunării Generale. Bineînţeles că nu suntem de acord nici cu această propunere, pentru că ar afecta fundamental autonomia LPF. De asemenea, s-a refuzat solicitarea ca în comisia de omologare a stadioanelor din Liga I să facă parte şi un reprezentant al FRF", a precizat Justin Ştefan.
Sursa: www.agerpres.ro