Jurnalul.ro Special Anchete Borduri de cauciuc - ultima investiție a primăriei lui Boc

Borduri de cauciuc - ultima investiție a primăriei lui Boc

de Ion Alexandru    |   

​​​​​​​Primăria Municipiului Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află celebrul lider PNL Emil Boc, nu face nici ea rabat la afacerile pe bani publici demarate în plină campanie electorală. Este vorba, mai exact, despre continuarea unei afaceri despre care „Jurnalul” a mai dezvăluit, în ultimii ani, și care se referă la zeci de milioane de lei investite în aparate de joacă și de fitness în aer liber. Numai în perioada 2019 – 2023, municipalitatea a încheiat contracte de 42,5 milioane de lei în acest sens, iar, la finalul lunii martie, instituția a mai anunțat o investiție de acest gen. Primăria vrea să cumpere dale și borduri din cauciuc și covoare turnate antitraumă, punând la bătaie un buget de peste 9,5 milioane de lei. De ani buni, aceste contracte sunt adjudecate, cu mici excepții, de aceleași companii.

La data de 21 martie, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunț de participare potrivit căruia intenționează să încheie un contract-cadru având ca obiect furnizarea de dale și de borduri din  granule de cauciuc, covoare turnate din cauciuc, tartan, pardoseală outdoor și pardoseală ecologică.

În acest sens, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a pus la bătaie un buget estimat la 7.998.000 de lei fără TVA, respectiv de 9.505.720 de lei cu TVA inclusă, organizând o licitație deschisă. Ofertele vor fi deschise, potrivit acestui anunț de participare, în data de 9 mai 2024.

Conform caietului de sarcini care stă la baza acestei achiziții, primăria condusă de Emil Boc are în vedere că există 320 de locuri de joacă amplasate în parcuri, în zonele verzi, în perimetrul grădinițelor și școlilor, la care se adaugă circa 60 de locuri de fitness, „realizate pe parcursul ultimilor ani”.

Cumpărături constante și continue

Astfel, municipalitatea dorește „amenajarea de sisteme de protecție antitraumă, prin creșterea siguranței în utilizarea echipamentelor din toate spațiile destinate mișcării în aer liber, cu o diversitate tot mai are în ceea ce privește tipul de protecție ales, cât și în ceea ce privește aspectul estetic și ecologic”.

În acest document se mai precizează faptul că Serviciul Spații Verzi din Primăria Municipiului Cluj-Napoca „are în vedere înnoirea permanentă a dotărilor existente, dar și menținerea lor în stare corespunzătoare”.

Afacerea este împărțită în șase loturi. Primul lot vizează achiziția de pachete de dale și de borduri din cauciuc. Lotul al doilea se referă la achiziția de dale din cauciuc, la care se adaugă benzi gazon pentru terenuri de sport asfaltate sau betonate. Al treilea lot vizează achiziția de covor turnat din granule de cauciuc pentru terenuri betonate sau asfaltate. Al patrulea lot înglobează pachete de covor turnat antitraumă (tartan) pe substrat de balast sau de piatră spartă compactată. Al cincilea lot se referă la contractarea de pardoseală outdoor pe sistem Conipur EPDM, iar al șaselea și ultimul lot al acestui contract-cadru vizează achiziția de pardoseală ecologică din particule din lemn.

Nu este pentru prima dată când instituția condusă de primarul liberal Emil Boc face o astfel de achiziție. În baza de date a SEAP există un contract atribuit la data de 15 iulie 2022, prin care Primăria Municipiului Cluj-Napoca a contractat dale din granule de cauciuc, benzi gazon sintetic, covor turnat din granule de cauciuc și tartan, în valoare de 4.429,530 de lei fără TVA, respectiv de 4.960.140,7 lei cu TVA inclusă. Primul lot, în valoare de 1.559.000 de lei fără TVA, a fost adjudecat de compania Dupex SRL, iar restul de trei loturi, în valoare de 2.870.530 de lei fără TVA, au fost adjudecate de compania SC Indfloor Group SRL.

Ultima astfel de investiție a avut loc în vara anului trecut

De altfel, numai în perioada 11 iulie 2019, 26 iulie 2023, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a investit, de la bugetul local, nu mai puțin de 42.494.365,4 lei fără TVA, prin încheierea a nu mai puțin de nouă contracte având ca obiect locurile de joacă sau pentru fitness în aer liber, amenajate în diverse spații din aer liber din oraș.

Spre exemplu, la data de 23 iulie 2023, municipalitatea a atribuit un acord-cadru, împărțit în 29 de loturi, având ca obiect furnizarea și montarea de echipamente pentru locuri de joacă aferente copiilor cu dizabilități. Primele 27 de loturi, în valoare totală de 5.080.390 de lei fără TVA, respectiv de 6.050.424,1 lei cu TVA inclusă, au fost adjudecate de aceeași companie, amintită mai sus, SC Dupex SRL. Lotul 8, în valoare de 40.000 de lei fără TVA, respectiv de 47.600 de lei cu tot cu TVA, a fost câștigat de compania SC Unicomp SRL, iar lotul 9 a fost adjudecat de SC Histria International SRL, pentru 54.600 de lei fără TVA, respectiv de 64.974 de lei cu TVA inclusă.

Companiile de casă, contracte pe bandă rulantă

„Jurnalul” a luat la mână toate aceste contracte, încheiate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în această perioadă, constatând că există o constantă în aceste afaceri. Anume, preponderent, contractele sunt câștigate de companiile Dupex SRL și Histria International SRL. Dupex SRL este o companie din Sebeș, abonată la contractele primăriei lui Boc, și este deținută de un anume Ioan Dura. Cât despre Histria International SRL, aceasta este controlată de familia Bosînceanu, din Constanța. Din acționariatul societății fac parte offshore-ul cipriot Latini Enterprises Limited, cu sediul în Nicosia, Dumitra Bosînceanu și Mircea Bosînceanu, acesta din urmă fiind fratele cunoscutului afacerist constănțean George Bosînceanu.

În acest sens, în 5 iulie 2023, Primăria Cluj-Napoca a încheiat un contract, împărțit în 23 de loturi, în valoare de 2.178.384,3 lei cu tot cu TVA, pentru achiziția de aparate de fitness. Din acest contract, SC Unicomp SRL și-a adjudecat o „felie” de 699.075 de lei fără TVA, SC Dupex SA a primit 619.500 de lei fără TVA, iar SC Histria International SRl una de 512.000 de lei fără TVA. Anterior, Dupex SRl și-a mai adjudecat, la 23 martie 2023, un contract de reparații și întreținere a aparatelor de joacă, în valoare de 8.681.998 de lei cu TVA inclusă. La data de 1 septembrie 2022, municipalitatea a mai atribuit un contract, în valoare de 2.007.753,4 lei cu TVA, pentru amenajarea unui loc de joacă în cartierul Mănăștur, afacerea fiind adjudecată de companiile SC Eco Garden Construct SRL și SC SMZ Impex SRL.

La data de 8 octombrie 2021, SC Dupex SRl și-a mai adjudecat un contract, în valoare de 4.613.713,3 lei cu TVA inclusă, vizând furnizarea de piese de schimb pentru aparatele de joacă. Era vorba, atunci, de nouă loturi. În 23 iulie 2020, în plină pandemie de Covid-19, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a mai încheiat un contract-cadru de 4.720.645,1 lei cu TVA inclusă, din care 19 loturi, în valoare de 1.796.880 de lei fără TVA, au fost adjudecate de SC Dupex SRl, două loturi, în valoare de 449.964,6 lei fără TVA au ajuns la SC Ro-Verde Landscaping SRL, iar alte patru loturi, în valoare de 1.720.000 de lei fără TVA, au fost câștigate de SC Histria International SRL. Mai există un contract, atribuit la data de 11 iulie 2019, care a vizat achiziția de echipamente de fitness în aer liber, în valoare de 2.212.204,1 lei cu TVA. Afacerea a fost încheiată de primăria condusă de Emil Boc cu SC Dupex SRL (28 de loturi – 1.787.100 de lei fără TVA) și cu SC King Industryal Enterprises SRl (un lot – 71.895 de lei fără TVA).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri