Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cod roșu de căldură în mare parte a țării. Vijelii și grindină în câteva zone

Cod roșu de căldură în mare parte a țării. Vijelii și grindină în câteva zone

de Redacția Jurnalul    |   

Valul de căldură aduce în România temperaturi record și fenomene meteo periculoase. Marți, cea mai mare parte a țării se află sub cod roșu de caniculă, cu temperaturi maxime între 37 și 42 de grade Celsius. În a doua parte a săptămânii valul de căldură va slăbi în intensitate.

Marți, între orele 12 - 21, în zona continentală a Dobrogei, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei, în Maramureș, nordul Crișanei, în nord-vestul Transilvaniei și în nordul Carpaților
Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

Un cod portocaliu anunță, tot pentru marți, că în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cea mai mare parte a țării rămâne însă sub codul roșu de căldură. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic
va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Miercuri, în Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, conform unui alt cod portocaliu, valul de căldură va persista.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei va fi cod roșu. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

În a doua parte a săptămânii valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în jumătatea sudică a țării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: cod rosu vijelii grindină
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri