Jurnalul.ro Special Șoferii, obligați să oprească pe dreapta când trec ambulanțele. Nu mai e suficient să dea prioritate

Șoferii, obligați să oprească pe dreapta când trec ambulanțele. Nu mai e suficient să dea prioritate

de Monica Cosac    |   

Aproape că nu trece săptămână fără ca aleșii să vină cu o nouă modificare a Codului Rutier. Ultima schimbare vizează o nouă situație în care participanții la trafic vor fi nevoiți să tragă pe dreapta.

Concret, toți șoferii vor fi obligați să-și oprească mașinile pe marginea drumului și când trec autospecialele serviciului de ambulanță cu semnalele luminoase şi sonore în funcțiune, nu doar să le dea prioritate, ca acum, potrivit unui proiect de lege pus pe masa senatorilor. Inițiatorii legii spun că noua regulă va îmbunătăți timpul în care salvările vor ajunge la cazurile de urgență, chiar şi în condiții de trafic îngreunat.

Proiectul de lege pentru completarea articolului 37 al Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2002, pus în dezbatere la Senat la finalul săptămânii trecute, este semnat de 19 deputați de la mai multe formațiuni politice și vizează instituirea obligației participanţilor la trafic de a opri cât mai aproape de acostament în momentul trecerii autovehiculelor aparținând serviciului de ambulanţă cu semnalele acustice şi luminoase pornite.

„Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie şi sonore, precum şi la trecerea autovehiculelor aparținând serviciului de ambulanță care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore”, prevede proiectul legislativ. 

În prezent, Codul Rutier stipulează ca șoferii să oprească pe dreapta imediat ce sesizează prezența în trafic a vehiculelor care sunt prevăzute cu semnale speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie, nu și pentru cele dotate cu lumini albastre, cum sunt ambulanțele. 

 

Practic, prin această modificare a Codului Rutier, salvările vor avea același regim de prioritate ca și vehiculele dotate cu girofaruri cu lumină roșie, chiar dacă rămân cu lumini albastre, astfel că șoferii vor trebui să oprească imediat ce le sesizează prezența. Celelalte autovehicule dotate cu girofar cu lumini albastre rămân la regimul de prioritate actual, adică șoferii le vor da doar prioritate de trecere, fără să oprească. 

 

Un minut de blocaj în trafic poate face diferența dintre viață și moarte

 

În cazurile urgente, în care serviciile publice trebuie să intervină imediat, contează fiecare minut, spun inițiatorii acestei legi, pentru că acel minut poate să facă diferența între salvarea sau pierderea unei vieţi omenești. 

„În ultimii ani, nu puține au fost cazurile în care cetăţenii au fost nemulţumiţi de timpul în care serviciile de ambulanţă, care trebuiau să acorde primul ajutor în cazul unor accidente rutiere sau al altor catastrofe, au întârziat, fapt ce a dus la îngreunarea întregii misiuni sau chiar la pierderea de vieţi omeneşti. Cu toţii înţelegem că durata de timp necesară serviciilor de ambulanță pentru a ajunge la un caz depinde de mai mulţi factori, precum şi de rapiditatea angajaţilor, starea autovehiculului, dar şi de gradul de aglomerare al traficului. 

Însă dacă rapiditatea angajaților și starea autovehiculelor sunt elemente care pot fi controlate, gradul de aglomerare al traficului reprezintă întotdeauna o variabilă pe care serviciile de primă urgență nu o pot previziona”, se arată în expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă. 

Prin urmare, implementarea acestei măsuri, care intervine în singura variabilă ce nu poate fi controlată, va asigura „îmbunătățirea timpului în care serviciile de ambulanţă vor ajunge la cazurile de urgență, putând acţiona eficient chiar şi în condiții de trafic îngreunat”, conchid autorii legii. 

 

Ce semnificație au avertizările luminoase

 

Conform legislației rutiere, este permisă utilizarea a trei tipuri de semnalizare luminoasă. 

Lumina de culoare roșie obligă șoferii celorlalte mașini să oprească în direcția de mers, cât mai aproape de marginea drumului, însă autovehiculele ce pot folosi girofaruri roșii sunt doar cele care aparțin poliției și pompierilor.  

Semnalele luminoase de culoare albastră obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere, iar acestea pot fi utilizate de mai multe instituții. Este vorba despre „autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Autorității Vamale Române, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, serviciilor publice Salvamont și Salvaspeo organizate de consiliile județene și consiliile locale, Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență”, potrivit Codului Rutier actualizat. 

Lumina galbenă obligă participanții la trafic doar să circule cu atenție sporită, deoarece sunt folosite de „autovehiculele cu mase și/sau dimensiuni de gabarit depășite ori care însoțesc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanțe periculoase, cele destinate întreținerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curățeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului și depanării autovehiculelor rămase în pană sau avariate, cele destinate asigurării pazei patrimoniului autostrăzilor, precum și tractoarele care tractează utilajele agricole și tehnologice cu dimensiuni de gabarit depășite”.

 

 

Subiecte în articol: cod rutier soferi ambulante
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri