Jurnalul.ro Ştiri Politică Codurile penale, neconstituționale

Codurile penale, neconstituționale

de Ion Alexandru    |   

Sesizările PNL, USR și ale președintelui Românei cu privire la neconstituționalitatea legilor de modificare și completare a Codului penal, a Codului de procedură penală și a  Legii nr. 78/2000, privind descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, au fost admise, ieri, de Curtea Constituțională.

CCR a constatat că Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile anterioare pronunțate pe aceste legi, fiind, astfel, încălcat aricolul 147, alineat 2, din Constituție.

 

Prima sesizare analizată de CCR se referă la legea care modifică și completează Codul penal și Legea nr. 78/2000, ambele atacate cu sesizare de neconstituționalitate de către parlamentari ai grupurilor USR și PNL, la care a fost conexată o sesizare similară a lui Klaus Iohannis. Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis aceste obiecții și a constatat că legea atacată este neconstituțională în ansamblul ei. Însă, important, conform minutei, este motivul pentru care CCR a decis astfel. Concret, Curtea arată că, în esență, în cadrul procedurii de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile anterioare ale CCR în materie penală, fiind astfel încălcat articolul 147, alineat 2, din Constituție. Un exemplu de decizie CCR netranspusă în legislația penală este cel referitor la infracțiunea de abuz în serviciu, despre care Curtea a arătat, încă din anul 2016, că, pentru a putea fi încadrat ca faptă penală sancționabilă cu pedeapsă privativă de libertate, trebuie introdus un prag valoric înalt al prejudiciului cauzat. Parlamentul a evitat să transpună această decizie în legislație.

În legătură cu legea de modificare a Codului de procedură penală, atacată, de asemenea, de USR, PNL și Klaus Iohannis, Curtea a admis, și în acest caz, obiecțiile de neconstituționalitate, constatând, din nou, că Parlamentul, atunci când a reexaminat legea, nu a transpus toate deciziile CCR prin care s-a constatat, în cadrul primului control de constituționalitate, neconstituționalitatea unor norme de procedură penală.

 

Palatul Cotroceni cere abandonarea reformei în domeniul penal

Imediat după decizia CCR, Klaus Iohannis a emis un comunicat de presă, prin care a catalogat modificările aduse de PSD și de ALDE asupra Codurilor ca fiind “nocive” și a solicitat majorității parlamentare să “abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal”. Președintele mai cere și  respingerea “în totalitate a modificărilor aduse legislației penale și să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiției”.

La rândul său, PNL, prin vocea lui Ludovic Orban, salută decizia CCR și cere ca eventualele ajustări aduse legislației „să facă obiectul unui nou proiect de lege, supus dezbaterii publice, în care să se țină cont în mod real de observațiile profesioniștilor”.

Legile au picat testul de constituționalitate, pentru că Parlamentul nu a pus, printre altele, prag la abuzul în serviciu

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri