Jurnalul.ro Ştiri Social Colectă de Crăciun: haine, rechizite, alimente

Colectă de Crăciun: haine, rechizite, alimente

de L. Budin    |   

Ca în fiecare an de patru ani încoace, în Capitală are loc ediţia de iarnă a iniţiativei caritabile „Copacul cu fapte bune”. Adică, se face colectă de haine şi încălţăminte, de produse de igienă şi de mâncare neperisabilă pentru persoane nevoiaşe, copii şi adulţi. „Copacul” se laudă şi cu o premieră: cu ediţia numărul unu, organizată la Braşov

 

Totul a pornit în iarna lui 2016, când iniţiatoarea „Copacului cu fapte bune”, Cristina Hurdubaia, s-a întrebat cum de reuşesc oamenii străzii să supravieţuiască în ger. A creat o pagină de Facebook, îndemnându-i pe bucureşteni să aducă în parcul Cişmigiu haine groase – şi, timp de o săptămână, s-au adunat mii de pulovere, geci, paltoane şi ghete. De atunci, campaniile de acest gen s-au înmulţit: au loc de patru ori pe an, strâng şi distribuie donaţii nu doar de haine şi încălţăminte, ci şi de jucării, jocuri, cărţi, rechizite şi alimente. 

 

Pachete de la braşoveni

Anul acesta, „Copacul cu fapte bune” a devenit asociaţie – şi organizează şi prima colectă la Braşov, până pe 23 decembrie. Donaţiile se pot face pe parcursul mai multor zile, pentru a se evita aglomeraţiile. Pachetele se strâng la cafeneaua Breakaway din oraş, între 8 dimineaţa şi 8 seara. Reprezentanţii asociaţiei fac lista cu beneficiarii la care vor ajunge darurile. 

„Pentru cei care nu pot participa fizic din diverse motive, dar care doresc să doneze bani, iar noi să ne ocupăm apoi de cumpărături, vom reveni zilele viitoare cu conturile asociației noastre”, anunţă Cristina Hurdubaia pe evenimentul Facebook dedicat. 

 

Pentru copii şi bunici

Organizatorii au făcut liste cu obiectele şi alimentele care se pot dona. Se pot face cadouri pentru un copil, pentru un bătrân sau pentru o persoană fără adăpost. Un astfel de pachet poate conţine doar lucruri noi şi produse neperisabile, în termen de garanţie – adică, orez, făină, zahăr, ulei, oțet, conserve de carne ş.a.m.d. Alimentele nu trebuie să fie ambalate în borcane, ca să nu se spargă. Sunt acceptate şi produse de igienă, de la săpun la periuţe de dinţi şi aparate de ras. 

 

Obiecte noi-nouţe

La capitolul haine/încălţăminte, lucruşoarele trebuie să fie noi-nouţe şi de sezon. Adică, fulare, mănuşi, căciuli, pulovere, şosete, tenişi, ghete. Se pot pune în pachet şi jocuri, jucării şi cărţi pentru copii. Toate noi, bineînţeles, fiindcă Moşu’ nu vine cu lucruri second hand. 

Doritorii pot face orice combinaţii de obiecte, dar la final e musai să scrie pe pachet, pe cutie sau pe pungă destinatarul (băiat/fată), vârsta, tipul de obiecte donate (haine, alimente), mărimea hainelor. 

 

Prin poştă sau curier

În Capitală, bucureştenii sunt îndemnaţi să doneze prin poştă sau prin curier – tocmai pentru a evita riscul îmbolnăvirii. Cei care vor să trimită colete în contul organizaţiilor sociale care fac parte din campanie pot cere detalii pe pagina de Facebook Asociaţia Copacul cu fapte bune. 

„Avem o listă de câteva sute de cadouri individuale pentru copii defavorizați, oameni fără adăpost, bătrâni de la un centru social, copii din centre de plasament sau tineri care au părăsit centrele de plasament, refugiați, tineri cu dizabilități mintale”, spune Cristina Hurdubaia. Cei care vor să le trimită daruri pot lăsa un mesaj pe Facebook sau pe e-mailul afişat pe pagină, până pe 20 decembrie. 

 

În 2021, la Vaslui, asociaţia „Copacul cu fapte bune” şi-a propus să deschidă primul centru social de zi pentru copii defavorizaţi. 

 

În Braşov, donatorii sunt rugaţi să încerce să vină cu pachete şi în timpul săptămânii, nu doar în weekend, pentru a evita aglomeraţia şi riscul de infectare. Sunt îndemnaţi să păstreze distanţa fizică şi să poarte mască. 



 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri