Creșterea etapizată a alocațiilor copiilor a fost respinsă, marți, în comisia de Muncă din Camera Deputaților. Proiectul intră la vot final, miercuri, în plen.
Raportul de respingere a ordonanței de urgență care prevede o creștere etapizată a alocațiilor copiilor a fost adoptat cu doar două voturi „împotrivă” și două abțineri, scrie Mediafax
Camera Deputaților este for decizional. Senatul a respins săptămâna trecută această ordonanță de urgență.
Dacă este respins de forul decizional, se revine la proiectul iniţial, propus de PSD, anume dublarea alocaţiilor, de la 150 la 300 de lei pe lună.
Ordonanța de urgență adoptată de Guvern prevede o creștere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creșteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creșteri de 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022.
Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Alocațiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilități începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.
Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu își permite dublarea alocațiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.