Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană a început aprobarea planurilor de redresare și reziliență post-pandemie

Comisia Europeană a început aprobarea planurilor de redresare și reziliență post-pandemie

de Giulia Anghel    |   

Ambițiosul Plan de redresare și reziliență, în valoare totală de 750 miliarde de euro, pentru ajutarea țărilor comunitare să-și revină din criza economică generată de pandemia de coronavirus, începe să fie pus în practică. Au fost aprobate deja PNRR-urile mai multor state membre.

Portugalia

A fost prima țară care a transmis PNRR-ul la Bruxelles, încă din aprilie 2021. De altfel, Portugalia deține președinția semestrială a Consiliului UE.

''Este primul plan de relansare naţional susţinut de Comisie, aici în Portugalia. Astăzi, Comisia Europeană a decis să dea undă verde Planului de redresare şi rezilienţă al Portugaliei, în valoare de 16,6 miliarde de euro'', a declarat Ursula von der Leyen, citată de  Reuters.

Spania

Și Planul Național de Redresare și Reziliență al Spaniei a fost aprobat de executivul comunitar, care a apreciat că acesta răspunde ''integral şi este adecvat în mod echilibrat'', arată Reuters.

Spania va primi 69,5 miliarde de euro până în 2026, din  care autoritățile au accesat deja o prefinanţare de 9 miliarde de euro şi speră că vor primi alți 19 miliarde de euro până la sfârșitul anului. 

Totodată, 40% din bani vor fi alocați de autorități combaterii schimbărilor climatice, prin proiecte de promovare a transporturilor sustenabile urbane şi pe distanţe lungi, creşterea eficienţei energetice a clădirilor, decarbonizarea industriei şi implementarea de tehnologii bazate pe hidrogen şi energii regenerabile.

Alți 28%, proveniți din granturi, vor fi repartizați digitaliizării administraţiei publice, industriei, mediului de afaceri, investiţiilor în echipamente informatice destinate învățământului şi îmbunătăţirii abilităţilor digitale.

Grecia

Comisia Europeană a aprobat planul de relansare al Greciei, urmând ca acesta să fie finanțat din planul de reziliență în valoare totală de 750 de miliarde de euro, alcătuit pentru revenirea din criza economică provocată de pandemia de COVID-19, scrie AFP.

'"Aprobarea pe care noi am dat-o astăzi este o etapă importantă pentru deblocarea a 30,5 miliarde de euro în cursul următorilor ani către Grecia. Când planul va fi aprobat de Consiliul European, vom fi pregătiţi să deblocăm primele fonduri în iulie. Punerea în aplicare a ambiţiosului plan grec reprezintă o provocare, dar şi o mare şansă'", a declarat Ursula von der Leyen. Aceasta s-a întâlnit cu premierului grec Kyriakos Mitsotakis.

Din cei 30,5 miliarde de lei pe care le va primi Grecia, 17,8 miliarde reprezintă subvenţii directe şi 12,7 miliarde împrumuturi.

PIB-ul Greciei s-a contractat cu 8,2%, mai ales din cauza efectelor pandemiei asupra turismului. 

FMI estimează că economia acestei țări va crește cu 3,2% în 2021 și cu 5,4% în 2022. Comisia Europeană prognozează o creştere a PIB cu 4,1% în 2021 şi de 6% în 2022.

Grecia vrea să aloce peste 11,6 miliarde de euro în 2021 pentru sprijinirea firmelor care și-au redus ori și-au încetat activitatea dn cauza restricțiilor din pandemie. Anul trecut, autoritățle de la Atena au acordat ajutoare de 24 miliarde de euro.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri