Jurnalul.ro Sport Fotbal international Comitetul Executiv UEFA a aprobat modificări ale formatului competițiilor europene, începând din 2024

Comitetul Executiv UEFA a aprobat modificări ale formatului competițiilor europene, începând din 2024

Comitetul Executiv UEFA, din care face parte și președintele FRF, Răzvan Burleanu, întrunit marți la Viena, a aprobat formatul final și detaliile privind accesul în competițiile europene, începând cu sezonul 2024/25, ca urmare a deciziei de a introduce așa-numitul ”sistem elvețian”.

Printre modificările ce vor fi implementate din 2024 față de formatul propus anul trecut se numără reducerea numărului de meciuri de la 10 la 8 în faza grupelor în UCL și modul de alocare a două dintre cele patru locuri suplimentare în competiție, eliminând accesul pe baza coeficientului la nivel de cluburi.

Cele opt meciuri din UEFA Champions League se vor juca pe parcursul celor zece săptămâni de meciuri europene prevăzute de decizia inițială adoptată în aprilie 2021.

UEFA Champions League, UEFA Europa League și UEFA Europa Conference League vor avea fiecare câte o săptămână dedicată exclusiv meciurilor din aceste competiții.

Cele patru locuri suplimentare create de creșterea de la 32 la 36 de echipe în faza grupelor a UCL vor fi alocate astfel:

• Un loc va reveni clubului clasat pe locul al treilea în campionatul asociației de pe locul cinci în ierarhia UEFA.
• Un loc va fi acordat unei campioane prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin așa-numita „rută a campioanelor”.
• Ultimele două locuri vor reveni asociațiilor cu cea mai bună performanță colectivă a cluburilor lor în sezonul precedent (numărul total de puncte obținute împărțit la numărul de cluburi participante). Cele două asociații vor câștiga un loc pentru clubul cel mai bine clasat în liga națională, în spatele pozițiilor din UEFA Champions League. De exemplu, la sfârșitul actualului sezon cele două asociații care adaugă un club în Liga Campionilor, pe baza performanței colective a cluburilor lor ar fi Anglia și Țările de Jos.

Comitetul Executiv al UEFA a confirmat încă o dată că toate meciurile dinaintea finalei se vor juca în continuare la mijlocul săptămânii, recunoscând importanța calendarului competițiilor interne din Europa.

„UEFA a arătat în mod clar astăzi că ne angajăm pe deplin să respectăm valorile fundamentale ale sportului și să apărăm principiul cheie al competițiilor deschise, cu calificare bazată pe meritul sportiv, pe deplin în concordanță cu valorile și modelul sportiv european. Deciziile de astăzi încheie un amplu proces de consultare pe parcursul căruia am ascultat ideile suporterilor, jucătorilor, antrenorilor, asociațiilor naționale, cluburilor și ligilor, pentru a numi doar câteva, cu scopul de a găsi cea mai bună soluție pentru dezvoltarea fotbalului european”, a explicat președintele UEFA, Aleksander Čeferin.

Cum va arăta formatul

Mărind numărul echipelor participante de la 32 la 36 în UEFA Champions League, cea mai mare schimbare va avea ca rezultat o transformare din faza tradițională a grupelor într-o singură fază a ligii care să includă toate echipele.

Fiecărui club i se vor garanta acum un minim de 8 meciuri în faza grupelor împotriva a 8 adversari diferiți (patru meciuri acasă, patru în deplasare), față de cele șase meciuri anterioare împotriva a trei echipe, jucate acasă și în deplasare.

Primele opt echipe ale ligii se vor califica automat în faza eliminatorie, în timp ce echipele care termină pe locurile 9 până la 24 vor concura într-un play-off cu două etape pentru a-și asigura locul în optimile de finală ale competiției.

Modificări similare de format vor fi aplicate și pentru UEFA Europa League (8 meciuri în faza grupelor) și UEFA Europa Conference League (6 meciuri în faza grupelor) și ambele vor include și 36 de echipe în faza grupelor.

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: uefa champions league
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri