Totul a început în august 2008, când Brown a fost acuzat pe nedrept de complicitate la uciderea lui Paris Jackson într-un parc din Chicago. Deși nevinovat, tânărul a fost arestat o lună mai târziu, supus unor interogatorii brutale și forțat să facă o mărturisire falsă, conform New York Times.
Timp de 34 de ore, Brown a fost ținut într-o cameră fără ferestre, privat de somn și hrană adecvată, și i s-a refuzat dreptul la un avocat. Sub presiune psihologică extremă, el a cedat și a „mărturisit" o crimă pe care nu o comisese.
În 2011, bazându-se pe această mărturisire smulsă prin constrângere, justiția l-a condamnat pe Brown la 35 de ani de închisoare. Timp de aproape un deceniu, el și-a pierdut libertatea pentru o faptă de care era complet nevinovat.
Abia în 2018, avocații lui Brown au reușit să obțină un nou proces, demonstrând ilegalitatea metodelor folosite în interogatoriu. În urma acestei reevaluări, toate acuzațiile împotriva sa au fost respinse, iar Brown a fost în sfârșit eliberat.
Determinat să-și facă dreptate, Brown a intentat un proces federal în 2019 împotriva orașului Chicago, a poliției și a procuraturii. El a acuzat autoritățile de încălcarea flagrantă a drepturilor sale constituționale și de fabricarea de probe.
După un proces de două săptămâni, juriul federal din Chicago a deliberat doar două ore înainte de a-i da dreptate lui Brown. Verdictul a venit ca o recunoaștere a suferinței îndurate și a anilor pierduți.
„A fost ca și cum aș fi putut să-mi spun povestea pentru prima dată", a declarat Brown, emoționat. „Plângeam ținându-l de mână pe avocatul meu. În sfârșit se făcea dreptate".
Despăgubirea de peste 50 de milioane de dolari este printre cele mai mari acordate vreodată în SUA pentru o condamnare pe nedrept. Ea subliniază gravitatea erorilor comise de sistemul judiciar și nevoia urgentă de reformă.
(sursa: Mediafax)