Inca de la inceput, agenda dezbaterilor a fost dominata de situatia Uniunii Europene, a principalelor evenimente care au influentat starea Uniunii .Pe un loc important a fost razboiul din Siria , migratia cu dimensiunile din anul trecut precum si noile evolutii in relatiile Europei ,in mod special ale Aliantei, cu Rusia.
Participantii au dezbatut importanta problemelor actuale privind securitatea dar au putut asista si la discutii aprinse intre principalii actori internationali. Jens Stoltenberg, secretar general NATO , a acuzat Moscova ca destabilizeaza securitatea europeana si intimideaza vecinii cu arsenalul sau nuclear . Raspunsul a venit imediat prin premierul Dimitri Medvedev care a calificat atitudinea Aliantei fata de Rusia drept neprieteneasca. In acest context a tinut sa aprecieze actiunile rusesti din Siria “ ca tinand de apararea propiilor interese “. Acest schimb de pareri au intervenit intr-un moment extrem de delicat cand se fac eforturi pentru oprirea conflictului din Siria . Cu cateva zile in urma, SUA si Rusia au agreeat un acord privind incetarea focului in Siria . Rezultatul acestei intelegeri s-a vazut pe teren , luptele se desfasoara mai aprig decat oricand.
Efectul celor ce se intampla in Siria,apreciaza expertii, va avea urmari tot mai pronuntate in Europa. Daca Uniunea Europeana –afirma premierul francez -nu va gasi urgent o solutie problemei de securitate, ridicate de valul de refugiati ,unitatea si stabilitatea acesteia va fi afectata grav .Principalul pericol in fata acestei situatii ar fi chiar dizolvarea Uniunii.
In esenta, reuniunea de la Munchen trage un semnal de alarma serios privind proiectul European, mai mult subliniaza nevoia acestuia de a-si demonstra capacitatea de a raspunde provocarilor momentului, fie ele economice sau de securitate.
Declaratiile premierului francez,Manuel Valls , la Conferinta de securitate de la Munchen capata o semnificatie aparte deoarece au fost facute doar cateva zile inaintea summitului european de la Bruxelles , din 17- 18 februarie . Acest aspect fiind legat de faptul ca la Munchen , Franta , a “ schimbat macazul “ reamintind Berlinului ca “ a apreciat politica de deschidere a frontierelor” ,lansata de cancelarul german ,drept o politica “ temporar justificata “ dar acum “ situatia s-a schimbat profund”.Ramane de vazut ce se va intampla in zilele urmatoare , pentru ca dupa cum spun multi analisti, timpul nu se stie, cat va mai avea rabdare cu Europa.