Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflict între Apple și Comisia Europeană pentru 13 miliarde de euro

Conflict între Apple și Comisia Europeană pentru 13 miliarde de euro

Decizia prin care Comisia Europeană a cerut Irlandei să recupereze 13 miliarde de euro de la Apple sfidează realitatea şi bunul simţ, a declarat compania americană. Suma reprezintă taxe necolectate iar producătorul i-phone a contestat în instanță decizia Executivului comunitar, alături de statul irlandez.

Apple a acuzat CE că şi-a folosit atribuţiile de combatere a ajutoarelor de stat pentru a modifica retroactiv legislaţia naţională în vigoare, încercând să schimbe sistemul de impozitare internaţional, proces care creează incertitudini. Argumentele Apple la Tribunalul de la Luxemburg, vin după ce Executivul comunitar a decis în 2016 că gigantul american a beneficiat de pe urma unui ajutor de stat ilegal din cauza a două reglementări fiscale din Irlanda, fapt care i-u redus în mod artificial povara fiscală mai mult de două decenii.

Situația a apărut ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a evalua dacă facilităţile fiscale de care au beneficiat diverse multinaţionale în UE le-au acordat acestor companii avantaje inechitabile faţă de concurenţii lor, încălcând reglementările UE privind ajutorul de stat.

Directorul financiar al Apple, Luca Maestri, a condus delegaţia companiei la Tribunalul de la Luxemburg, unde cinci judecători audiază argumentele ambelor părţi. Disputa are drept obiect modul în care Apple alocă aproape toate profiturile realizate de pe urma vânzărilor din Europa către o serie de sucursale ale sale din Irlanda, care beneficiază de un regim fiscal special. Impozitul pe companii în Irlanda este de numai 12,5%, însă, potrivit Comisiei Europene, grupul Apple a plătit în Irlanda un impozit de doar 1% în 2013 şi de 0,005% în 2014.

AGERPRES

Subiecte în articol: Apple Comisia Europeana
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri