Jurnalul.ro Ştiri Social Influențele neștiute ale alimentelor asupra corpului uman. Concluziile Congresului Național de Medicină a Stilului de Viață

Influențele neștiute ale alimentelor asupra corpului uman. Concluziile Congresului Național de Medicină a Stilului de Viață

de Redacția Jurnalul    |   

Zeci de medici din lumea întreagă au participat la cea de-a doua ediție a Congresului Național de Medicină a Stilului de Viață, organizat de Romanian Society of Lifestyle Medicine (RSLM), în parteneriat cu Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu Pentru Dezvoltarea României.

Având tem "Boli letale moderne: Abordăm simptomele sau cauzele?”, discuțiile au răspuns unor întrebări esențiale. Iar concluziile, spun organizatorii, sunt surprinzătoare.

De exemplu, alimentația influențează informația genetică a organismului.

„Medicul american Caldwell Esselstyn, cercetător premiat pentru lucrările sale despre metodele de vindecare a bolilor de inimă a explicat că aceste afecțiuni nu sunt ireversibile. “În arterele noastre se produce un fenomen chimic de constricție care este determinat de alimentația nesănătoasă. În acest mod în zonele în care se acumulează colesterol ar trebui ca vasele să se poată dilata pentru a permite sângelui să treacă. Alimentația bazata preponderent pe plante produce schimbări chimice care au ca efect dilatarea vaselor de sânge așa că avem posibilitatea de a redeveni sănătoși fără operații pentru implantarea de stenturi, fără medicamente care pot avea efecte secundare”, a explicat cercetătorul american.  

Un alt medic american renumit pentru studiile sale despre efectele alimentației vegane, Michael Klaper a introdus în prezentarea sa o concluzie extrem de îndrăzneață în ceea ce privește relația între corpul uman și ceea ce mănâncă. “Cercetările dovedesc faptul că alimentația influențează informația genetică, în sensul în care anumite alimente activează anumite gene și estompează pe altele. Deci ceea ce mâncăm reprezintă și informație pentru corpul nostru nu doar nutrienți. În acest mod vom putea să știm care alimente influențează apariția unor afecțiuni care au cause genetice și cum să activăm gene benefice pentru sănătatea noastră”, transmite Senatul Științific într-un comunicat de presă.

Alimentația nesănătoasă este una dintre principalele cauze de deces din România, arată cifrele oficiale.

„Conform unei analize a profilului de țară din 2021, realizată de Comisia Europeană, aproape jumătate din totalul deceselor din România în 2019 pot fi atribuite consumului de tutun, alimentație nesănătoasă, consumului de alcool și nivelului scăzut de activitate fizică. 

În acest context, Romanian Society of Lifestyle Medicine urmărește implementarea curriculumului de medicina stilului de viaţă in universităţile din România pentru formarea unor cadre medicale capabile să ofere pacienților abordări bazate pe dovezi științifice pentru prevenirea, reversia și tratamentul afecțiunilor legate de stilul de viață.

Romanian Society of Lifestyle Medicine este singura asociație profesională dedicată acestei discipline, concept adus în România în 2018 de Dr. Emanuela Mercore Huțanu care are ca obiectiv introducerea medicinei stilului de viata în programele universitare din România.

Din anul 2022, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României este partener al Romanian Society for Lifestyle Medicine și colaborează în organizarea conferințelor internaționale de longevitate inițiate de către Senat”, se mai arată în comunicat.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri