Jurnalul.ro Ştiri Social Consiliul UE vrea condiţii mai bune pentru sezonieri

Consiliul UE vrea condiţii mai bune pentru sezonieri

de L. Budin    |   

La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Uniunii Europene a adoptat concluzii importante privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale lucrătorilor sezonieri şi ale altor lucrători mobili – lucru salutat de reprezentanţii români ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Problematica sezonierilor este o prioritate pe agenda europeană, mai ales după lecţiile învăţate în pandemie.

 

Pandemia a agravat dificultățile cu care se confruntă lucrătorii sezonieri: condiții de muncă și de trai precare, riscul de răspândire a bolilor infecțioase, inclusiv a COVID-19. Concluziile adoptate recent stipulează faptul că statele membre și alte părți interesate trebuie să ia măsuri corespunzătoare de protecție, să aplice corect, eficace şi transparent legislaţia UE şi naţională.

 

Fără taxe ilegale

Se menționează posibilitatea stabilirii unor cerințe specifice pentru activitatea agențiilor de muncă temporară şi de recrutare, astfel încât acestea să respecte standardele de calitate în conformitate cu legislația națională și europeană și să nu impună lucrătorilor taxe excesive sau ilegale.

Aceste agenții ar trebui să ofere lucrătorilor în scris, în limba proprie sau într-o limbă pe care o înțeleg, informații clare referitoare la următoarele aspecte: compania utilizatoare, perioada de angajare, principiile de remunerare – inclusiv calculul complet, precum și posibilele deduceri automate, cum ar fi chiria, costurile de cazare sau echipamentul de protecție necesar. Ar trebui să ofere informaţii şi privind condițiile de lucru, drepturile și obligațiile părților în cazul încetării activității, serviciile de consiliere, reglementările și drepturile în materie de securitate socială, inclusiv asigurarea de sănătate, transportul, cazarea și serviciile de catering.

 

Nu dependenţei de angajatori

S-a abordat şi subiectul dependenței lucrătorilor sezonieri de angajatorii lor, statele membre fiind chemate să examineze modalități de eliminare a acestei dependențe și să urmărească asigurarea pentru lucrători a unor servicii de cazare, transport și catering corespunzătoare unui nivel de trai adecvat, cu respectarea standardelor de sănătate și securitate.

De asemenea, conform Concluziilor Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană va evalua domeniile în care protecția lucrătorilor sezonieri ar trebui să fie îmbunătățită, pentru a face recomandări de politici specifice.

 

Consiliul Uniunii Europene solicită statelor membre să ofere lucrătorilor sezonieri informații relevante şi clare cu privire la drepturile și obligațiile lor, precum și la măsurile de siguranță în contextul pandemiei.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri