Ce s-a întâmplat de fapt. Agenția Națională de Integritate a anunțat în ianuarie că a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Mitulețu-Buică a infracţiunii de „folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane”.
Conform ANI, în calitate de președinte al Autorității Electorale, „a emis, aprobat și semnat nouă acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la cabinetul vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier”.
Practic, motivele incompatibilității în funcția de președinte s-ar fi menținut și dacă vorbeam de funcția de secretar general. Dar, în România, merge și așa. Demisionar dintr-o funcție, de ochii lumii, doar pentru a ajunge pe altă funcție.
Problemele generate de Mitulețu-Buică nu se opresc însă aici. În locul său, la conducerea AEP, a fost propus Toni Greblă, fost prefect al Capitalei. Pe surse, se spune că pentru susținerea sa și-au dat acordul toate partidele din coaliția de guvernare, chiar dacă propunerea a fost a PSD. Însă, acum acest scenariu ar putea deveni incomod pentru PNL, care deși nu are o problemă cu Toni Greblă, nu ar prea vrea să susțină propunerea PSD pentru fotoliul de președinte și să fie de acord și cu numirea lui Mitulețu-Buică în funcția de secretar general al instituției-cheie pentru 2024, când au loc toate alegerile.