Recent, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului – CIADO şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar Bucureşti au semnat un acord de parteneriat antidrog, urmând să aibă acţiuni comune de prevenire atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi. Este un parteneriat-cheie, pentru că cifrele privind consumul de droguri în rândul tinerilor sunt alarmante.
Gigel Lazăr, preşedinte executiv al CIADO, spune că acest acord de parteneriat permite includerea părinţilor în proiectele şi acţiunile de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor. Fiindcă cifrele sunt alarmante: „La ora actuală, la nivelul populaţiei generale se constată creşteri substanţiale ale consumului de substanţe interzise, iar la nivelul populaţiei de 16 ani s-a dublat consumul ocazional de droguri, de la 5 la 10%. În rândul studenţilor, consumul a crescut până la 21%”, ne-a declarat Gigel Lazăr. România se situează într-o zonă neagră mai ales sub aspectul creşterii consumului într-o perioadă foarte scurtă, adaugă preşedintele executiv al CIADO. „De la 1,4%, am ajuns la o prevalenţă a consumului de droguri, la nivel de populaţie generală, de 7,6 %, şi asta în doar 9 ani. Spre comparaţie, la media de consum de 8,5%, înregistrată la nivelul Uniunii Europene, s-a ajuns într-o perioadă de 60 de ani. Avem cea mai mare creştere din Europa a consumului de droguri ilicite, pe segmentul 14-64 de ani. Iar faptul că la tineri, într-o perioadă de câţiva ani, consumul s-a dublat – ăsta chiar e un lucru de speriat”, spune Lazăr.
Nu avem un sistem integrat pentru tratament
Situaţia e cu atât mai alarmantă cu cât, la noi, nu există centre finanţate din bani publici pentru tratamentul dependenţei de droguri. „Noi estimăm că în România avem circa 650.000 de consumatori ocazionali de droguri”, spune Gigel Lazăr. „Doamne fereşte ca, dintre aceştia, 10% să ajungă consumatori dependenţi, fiindcă ei nu vor beneficia de nimic din partea statului. Fiindcă nu există un sistem integrat, care să ofere atât tratament medicamentos, cât şi psihologic, nu există tratamente postcură, nu există programe de reintegrare socială. La acest capitol, suntem pur şi simplu la nivelul anilor ’90. Aşa cum nu avem un centru naţional de dezalcoolizare, nu avem nici unul pentru a trata dependenţa de substanţe interzise”.
Niciun leu de la primării pentru strategia antidrog
În rapoartele europene se menţionează clar că România nu e doar ţară de consum şi de tranzit, ci şi o ţară cu o expansiune foarte mare a consumului. Prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, autorităţile române şi-au asumat nişte obligaţii, inclusiv în ceea ce priveşte prevenirea şi lupta antidrog. „Din păcate, nicio primărie de sector, la ora asta, nu asigură bugetele pentru strategie antidrog şi pentru prevenire, deşi administraţiile locale sunt obligate să facă asta. Doar Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Asistenţă Socială, asigură o parte de finanţare pentru seringi pentru tratamente. În rest, la nivel de sector, în ultimii şapte ani nu s-a asigurat niciun leu pentru prevenire, pentru tratament sau consiliere. Şi în ţară e la fel. Şi, din păcate, consumul de droguri a început şi în mediul rural”, punctează Lazăr.
Părinţii, educaţi alături de copii
Preşedintele executiv al CIADO spune că cei 650.000 de consumatori ocazionali de la noi pot avea o influenţă negativă în rândul non-consumatorilor şi al grupurilor vulnerabile. Unii pot deveni, chiar la vârste mici, cărăuşii dealerilor şi pot face tot ceea ce le stă în putinţă ca să-i influenţeze şi pe cei din jur să consume. „De aceea trebuie educaţi şi părinţii, ca să înţeleagă cum se petrec lucrurile. Am întâlnit cazuri de părinţi care preferă să ascundă faptul că au copii dependenţi, preferând să le dea bani, ca să fie liniştiţi. Prin urmare, luptăm cu mentalitatea părinţilor, cu obtuzitatea autorităţilor, şi încercăm să ducem la capăt, în mod profesionist, proiecte şi programe, cu resurse financiare proprii”.
În urma protocolului semnat recent, toate părţile interesate vor colabora mai bine, atât prin acţiuni de prevenire în şcoli, cât şi prin implicarea părinţilor. În perioada octombrie 2019 - mai 2020, elevii din mai multe unităţi de învăţământ din Bucureşti vor afla mai multe despre pericolul consumului de substanţe interzise, iar părinţii vor fi informaţi despre manifestările clinice care apar la consumatorul adolescent.
„În România, cel mai consumat drog e marijuana. Dar, după cum afirmă specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, doar 40% din marfa de pe piaţă e curată. Restul e amestecată cu canabinoizi sintentici, iar asta dă un grad de dependenţă mai mare.”
Gigel Lazăr, CIADO
Sursă foto: ciado.ro