Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina, gata de atac. Haos la ruși

Ucraina, gata de atac. Haos la ruși

de Şerban Mihăilă    |   

Mult așteptata contraofensivă a Ucrainei pare iminentă, iar modul în care se pregătește fiecare tabără spune multe despre stările de spirit ale celor două armate aflate față în față.

 Trupele Kievului sunt în vervă, iar liniile lor de front sunt animate de mișcări ale vehiculelor militare și lovituri de artilerie, care vizează ținte vitale din zonele ocupate de forțele lui Putin. De cealaltă parte, Moscova demite comandanți și lasă impresia că nu poate gestiona debandada cu care se confruntă pe câmpul de luptă.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că pregătirile „se apropie de sfârșit”, iar președintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că o contraofensivă „va avea loc”, deși a evitat să se pronunțe asupra unei date exacte de începere.

Concomitent, Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a vizitat din nou, ieri, trupele care luptă în Bahmut, în regiunea Doneţk, la numai câteva ore după ce anunţase că militarii săi au lansat câteva contraatacuri ce i-ar fi forţat pe ruşi să „abandoneze unele poziţii” din orașul asediat de unitățile Moscovei în ultimele luni. 

„Continuăm să desfăşurăm operaţiunea defensivă şi de descurajare a inamicului în est”, a declarat Sîrski pe canalul său de Telegram, într-o notă scurtă, în care a mai precizat că s-a întâlnit cu comandanţi responsabili de luptele din zona Bahmut.

Contraatacurile ucrainene au făcut ca forţele ruse să se retragă de pe unele poziţii în oraşul asediat, dar situaţia rămâne „dificilă”, afirma, luni, generalul Sîrski.

Panică la Moscova

Fie că a demarat deja sau ar putea fi declanșată peste numai câteva zile, contraofensiva anunțată de liderii de la Kiev pare să fi tulburat serios apele la Kremlin. 

După ce au pierdut Harkov și Herson, trupele lui Putin au avut cel puțin șapte luni la dispoziție pentru a pregăti apărarea următoarei ținte probabile a contraofensivei ucrainene - regiunea Zaporojie.

Rușii au săpat aici vaste rețele de tranșee, care pot fi văzute din spațiu. Acestea nu pot fi considerate însă o mare realizare militară în anul 2023, într-o eră a rachetelor de mare precizie și a blindatelor care au capacitatea de a avansa rapid. 

Ultimele zile au trădat însă poate cel mai mult lipsa de pregătire a rușilor. În primul rând, este vorba despre aparenta concediere a ministrului adjunct al Apărării, însărcinat cu logistica, Mihail Mizintsev. Ministerul rus al Apărării nu a explicat clar demiterea acestuia, limitându-se la emiterea unui decret care arată că Aleksei Kuzmenkov ocupă acum postul lui Mizintsev.

Fără îndoială, „Măcelarul de la Mariupol”, așa cum mai este cunoscut Mizintsev, a avut la activ destule gafe pe toată durata războiului poticnit al Rusiei în Ucraina, suficiente pentru a-și merita soarta. Întrebarea care se pune este de ce demiterea acestuia a avut însă loc de abia acum. 

Prin înlăturarea comandanților-cheie în momentele dinaintea confruntării armatei sale cu contraatacul ucrainean, Moscova nu face astfel nimic altceva decât să transmită un mesaj de dezordine.

În plus, debandada de la Kremlin este accentuată de o nouă repriză de critici venite din partea lui Evgheni Prigojin, apropiatul președintelui Vladimir Putin. 

Liderul mercenarilor „Wagner” a acordat recent un nou interviu lung, în care a dezvăluit amploarea problemelor cu care se confruntă oamenii lui.

Potrivit șefului „Wagner”, luptătorii săi sunt lipsiți de muniție și ar putea fi nevoiți să se retragă din Bahmut, orașul lipsit de importanță strategică, unde rușii au irosit până acum mii de vieți încercând să-l cucerească.

Deși Prigojin nu este o sursă demnă de încredere și oferă puține dovezi pentru ceea ce afirmă, această ieșire publică nu este ceva de care Moscova ar fi avut nevoie în acest moment.

Consumarea rezervelor de muniție ale Rusiei nu mai era un secret de multă vreme, dar sugestia unui eșec iminent chiar înainte de contraofensiva Kievului pare o încercare evidentă de a transfera vina pe conducerea militară a țării. 

Orele dinaintea începerii contraofensivei se scurg tot mai repede, deși nu se știe nimic despre ținte și ziua exactă a lansării operațiunilor militare. Între timp, în cealaltă tabără, rivalitățile și dezbinările interne de la Moscova par să se amplifice, trădând eșecul unui război gestionat catastrofal.

Susținătorilor Moscovei nu le-a mai rămas nimic altceva decât să-și dea cu presupusul asupra datei la care Kievul va porni atacul. Un reprezentant al autorităţilor instalate de ruși în autoproclamata Republică Populară Lugansk, din estul Ucrainei, este de părere că ucrainenii vor lansa contraofensiva chiar de 9 mai, atunci când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, tocmai pentru a umbri însemnătatea evenimentului și a da Kremlinului o palmă propagandistică.

Subiecte în articol: contraofensiva ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri