200 de copii din centre de plasament din Argeș au învățat de la voluntarii SMURD metode de prim ajutor. Copiii au aflat cum să reacționeze dacă sunt în fața unui coleg căruia i-a venit rău sau dacă cineva s-a înecat cu mâncare, dar și cum să se ajute chiar pe ei dacă pățesc ceva. Ideea le-a aparținut asistenților care îi îngrijesc, așa că i-au rugat pe salvatori să îi sprijine. Câțiva adolescenți care au participat la program vor și ei acum să fie voluntari în sistemul medical de urgență.
Salvatori de mici
Protocolul încheiat între Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș și Direcția pentru Protecția Copilului a legat adevărate prietenii între salvatori și copiii din centrele de plasament. O dată pe săptămână, voluntarii SMURD s-au întâlnit cu elevi de toate vârstele, cei mai mici fiind cei de şapte ani. Pe toți i-au învățat cum să acorde primul ajutor și sunt lucruri pe care, de multe ori, nu le știu nici adulții. Pe rând, asistenții le-au arătat cum să reacționeze atunci când văd o persoană căreia i-a venit rău. În primul rând, copiilor li s-a explicat să verifice pulsul și respirația pentru faptul că ajutorul se acordă diferit. În cazul persoanelor care respiră, li s-a arătat ce înseamnă poziția laterală de siguranță, iar pentru cele lipsite de puls, cum să îi facă manevre de resuscitare. Foarte important faptul că trebuie să sune la 112 și să dea cât mai multe informații legate de starea persoanei. Un alt lucru folositor este manevra de dezobstrucție a unui bol alimentar, iar salvatorii nu le-au explicat doar cum să îi ajute pe alții, ci cum să reacționeze dacă pățesc asta chiar ei și sunt singuri. Copiii au fost foarte atenți, iar după teorie a urmat și proba practică, la care nu au lucrat doar pe manechin, ci asistenții au fost chiar ei în rolul celor care aveau nevoie de ajutor. “Este o inițiativă foarte bună, care îi pregătește pentru viață, pentru integrarea în societate și chiar pentru carieră. Le-au fost prezentate, la final, ofertele educaționale prin care pot deveni salvatori, fie că optează pentru o școală de subofițeri sau pentru a urma cursurile Academiei de Poliție la Facultatea de Pompieri”, ne-a spus Mădălina Epure, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș.
Vor să devină voluntari
Copiii care s-au întâlnit cu salvatorii provin din șase centre de plasament, iar cei de la SMURD vor mai colabora cu încă un centru până la sfârșitul lunii iunie. “Copiii au fost foarte încântați, a fost o activitate foarte interesantă pentru ei, atât cei care au mers la sediul ISU, cât și cei care i-au primit în centre. Avem patru elevi care și-au anunțat intenția de a deveni voluntari după aceste cursuri. Toți au împlinit vârsta de 16 ani și îndeplinesc condițiile legale, așadar este un lucru bun nu doar pentru viața de zi cu zi, ci și pentru viitorul lor. Au fost ghidați astfel către un drum pe care vor încerca să îl urmeze”, spune Iuliana Matei, directorul adjunct al DGASPC Argeș.
Persoanele dornice de voluntariat la SMURD trebuie să fi împlinit 16 ani, să aibă acordul părintelui sau tutorelui și să nu aibă antecedente penale. Cursurile de formare se fac la Inspectoratele pentru Situații de Urgență.
Cursuri de prim ajutor, obligatorii în şcoli
Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România a anunţat, pe pagina de Facebook, că susţin iniţiativa SMURD de a introduce orele de prim ajutor obligatorii în şcoli: „Conform studiilor, aproximativ 70.000 de români mor anual din cauza faptului că nu sunt resuscitaţi la timp. Până în momentul în care ajunge echipajul de salvare pot trece chiar și 15 minute. De aceea, primul ajutor acordat pe loc poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Domnul Raed Arafat a sugerat soluționarea acestei probleme prin introducerea în programa şcolară a cursurilor de prim ajutor”, anunţă studenţii.
Reprezentanţi SMURD au anunţat că departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să colaboreze şi cu alte ministere şi cu alte entităţi ca să realizeze acest deziderat: „Asta înseamnă să formezi profesori, să pregăteşti un grup de oameni care să predea aceste lucruri în mod regulat, să dotezi şcolile cu simulatoare, cu manechine. (...) Nu este doar un curs teoretic”, a declarat Raed Arafat.
Sunt ţări care fac începând cu prima clasă: cum anunţă la 112, ce spui la 112, după care la următoarea clasă învaţă copiii anumite manevre, la următoarea altele şi când copilul pleacă de la şcoală, el să ştie, ca adolescent, toate manevrele de resuscitare sau de oprire a hemoragiei, de acordare a primului ajutor
- Raed Arafat