Copiii născuţi în maternităţile de stat din România beneficiază de control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă începând din luna decembrie, Ministerul Sănătăţii extinzând programul de screening auditiv la nivel naţional.
"Prin acest program de screening se poate depista hipoacuzia la copii încă din prima lună de viaţă, astfel încât să se poată lua măsuri, copilaşii să poată fi trataţi. Am început în luna octombrie, când, după rectificarea bugetară, programul a fost deblocat. Ministerul Sănătăţii a alocat 2.550.000 de lei pentru acest program. Până în luna octombrie, screeningul se făcea la 17 unităţi, 17 maternităţi din ţară. Acum acest program de screening este aplicat în 186 de maternităţi, Ministerul Sănătăţii dotând aceste maternităţi cu 286 de aparate. Este un mare pas înainte, e o normalitate. (...) Deja sunt testaţi bebeluşii, deja lucrurile merg în toate maternităţile din ţară", a declarat luni ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Maternitatea Bucur, unde a fost lansat programul de screening neonatal.
Ministerul Sănătăţii a alocat pentru acest program un buget de 2.550.000 lei.
De asemenea, în perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va demara o campanie de conştientizare şi informare a publicului şi cadrelor medicale privind necesitatea testării auzului la nou-născuţi.
Sorina Pintea a precizat că Direcţia de Sănătate Publică a avizat şi Maternitatea Bucur în urma unui control efectuat. "Din fericire, nu sunt probleme grave", a spus Pintea.
Ea a fost întrebată de ce a durat atât de mult implementarea acestui program de screening, pentru că în decembrie 2016 se anunţa că este alocată suma de 8,6 milioane de lei, ministrul precizând: "Au fost procedurile de achiziţie, au fost procedurile de alocare bugetară, nu este vorba că nu s-a vrut, s-a vrut şi lucrurile există şi se întâmplă". AGERPRES