Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a impus mai multe restricţii, până pe 31 martie, cu posibilitatea prelungirii lor. Reunit ieri la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Grupul de suport tehnico–științific, care funcţionează ca organism de suport tehnic al CNSSU, a propus spre aprobare o serie de măsuri legate de dezinfecţie şi pentru evitarea aglomeraţiilor urbane.
Grupul de suport a propus ca unitățile de alimentație publică să ia măsuri obligatorii pentru dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși etc), şi instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale. De asemenea, ar mai trebui ca organizatorii de evenimente şi manifestări cultural-artistice să dispună, pe lângă măsuri de dezinfecţie, şi măsuri pentru asigurarea unei distanțe mai mari între spectatori, prin vânzarea unui număr redus de bilete. S-a mai propus obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toaletă, materiale destinate igienei personale, dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse. De asemenea, se are în vederea posibilitatea desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, acolo unde este posibil.
Restricţii la intrarea în ţară
Prin decizie a CNSSU, ieri au fost sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca în Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.
Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.
Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre, venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud, intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin. Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz. Restricțiile menționate se aplică și pentru transportul maritim și fluvial.
Relaţii cu publicul, prin telefon
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, ieri, suspendarea vizitării Palatului Parlamentului până pe 31 martie. Activitatea de relaţii cu publicul se va face doar prin telefon sau prin corespondenţă poştală sau electronică, urmând ca pe site-urile instituţiilor să se afişeze informaţiile de contact.
Şi Avocatul Poporului îşi suspendă audienţele până pe 31 martie. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) le recomandă contribuabililor să depună declaraţii online, utilizând certificate digitale calificate. Formularele/declarațiile fiscale, care nu se pot transmite pentru moment electronic, pot fi transmise de contribuabili și prin fax sau servicii de curierat.
Suspecţi de infecţie la Guvern
Conform informărilor oficiale, cele 10 persoane infectate cu COVID-19 şi internate în unităţi sanitare din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța și Craiova, aveau ieri o stare generală de sănătate bună. Trei persoane din aparatul de lucru al Guvernului erau suspecte de a se infectat cu Coronavirus, lucru care a dus la declanşarea unei anchete epidemiologice. Un copil de 4 ani din judeţul Olt, suspect de infecţie, a fost dus la spital cu izoleta.
Tot ieri, DSP Alba a amendat cu câte 20.000 de lei patru persoane întoarse din Italia, pentru nerespectarea izolării la domiciliu. Până în prezent, au fost înregistrate 18 dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată se află 27 de persoane. Alte 11.198 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Pe lângă faptul că garniturile de metrou sunt dezinfectate suplimentar, la nivelul barelor de susţinere şi a butoanelor de deschidere a uşilor, Metrorex a cerut firmelor de salubrizare cu care are contract să intensifice acţiunile de igienizare a spaţiilor publice şi tehnice. Punctele de lucru ale personalului care intră în contact cu bancnotele au fost dotate cu dispersoare cu gel antibacterian. Se circulă cu toate garniturile de tren existente. În perioadele aglomerate, se va evita sosirea simultană a trenurilor în staţiile în cu trafic mare de călători. Personalul care conduce trenurile a fost suplimentat, pentru micşorarea timpilor de întoarcere a garniturilor la capetele de magistrale.