Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ce se întâmplă în corpul tău când iubești și ești iubit

Ce se întâmplă în corpul tău când iubești și ești iubit

de Paul Bardasu    |   

Știm cu toții că dragostea ne face să ne simțim bine, iar studiile specialiștilor confirmă acest lucru. De exemplu, e dovedit științific că atunci când doi oameni sunt îndrăgostiți, bătăile inimii lor încep să se sincronizeze. Dar să vedem cât de multe beneficii ne aduce iubirea împărtășită, viața de cuplu și gesturi care par mici, dar au efecte puternice.

 

Ameliorează durerea

Îmbrățișările sunt plăcute și reconfortante. Studii recente au arătat că oxitocina (substanță chimică din creier care creează senzație de calm și apropiere) eliberată în timpul unei îmbrățișări de 10-20 de secunde poate combate eficient durerea, în special cea de cap. Mai mult decât atât, cercetătorii susțin că doar să te uiți la o fotografie a persoanei dragi îți crește pragul de rezistență și reduce durerea (la 40% în cazurile moderate și 15% în cazurile severe). Asta pentru că creierul nostru asociază imaginea partenerului nostru cu o distragere plăcută, care acționează astfel ca un analgezic. De asemenea, oamenii de știință au dovedit, de asemenea, că stimularea sexuală blochează durerea, mai ales în cazul celei de spate, a crampelor și a artritei.

Are grijă de inima ta

Studiile arată că manifestarea dragostei scade ritmul cardiac. Bineînțeles, nu la primele declarații de iubire, care ne fac inima să o ia la trap, din cauza emoțiilor. Dar, pe termen lung, manifestarea dragostei reduce riscul de afecțiuni cardiace, precum și stresul. În plus, oxitocina - cunoscută sub numele de hormonul iubirii și considerată a fi una dintre cele mai uimitoare molecule din lume - scade tensiunea arterială, reduce anxietatea, crește stima de sine și ne ajută să evităm și să luptăm împotriva depresiei.

Ajută corpul să lupte împotriva bolilor

Gesturile legate de dragoste, de la ținerea de mână, la activitatea sexuală, măresc producția de endorfine care, la rândul lor, ne îmbunătățesc sistemul imunitar. În mod similar, persoanele cu afecțiuni fizice care se simt iubite au un răspuns mult mai bun la tratament și o motivație mai puternică pentru a combate bolile.

Dragostea tratează insomnia

Hormonii dragostei (oxitocină și endorfine) inhibă eliberarea de cortizol, care este hormonul responsabil de stres. De asemenea, „reconfigurarea hormonală” realizată de iubire se dovedește științific că este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru un somn bun.

Dragostea reduce dependența și simptomele de sevraj

Opiaceele, cocaina, nicotina, alcoolul creează dependență, deoarece afectează nivelul de dopamină din corpul nostru, care este hormonul responsabil pentru plăcere bruscă și efecte euforice. Dragostea este soluția pentru a contracara efectele acestui hormon. Cu alte cuvinte, a fi îndrăgostit îți umple viața cu plăcerea și extazul de care ai nevoie și reduce pofta de alte „ingrediente”. 

Contribuie la longevitate

Sondajele arată că persoanele în relații de căsătorie și înțelegere sunt mai sănătoase. Asta și pentru că beneficiază de un anumit stil de viață (inclusiv alegeri alimentare, mese obișnuite, odihnă mai bună, mai puțin stres). A fi într-un cuplu îi ajută pe oameni să abordeze problemele de zi cu zi mai lejer.

Ține loc de terapie

Oamenii apelează la terapie din mai multe motive, dar de cele mai multe ori o fac pentru că vor să fie ascultați și înțeleși. Dintre toți specialiștii din lume, persoana cea mai capabilă și disponibilă să ofere o „terapie” eficientă este partenerul pe care îl prețuiești. Sprijinul și afecțiunea acestuia acționează atât la nivel psihic, cât și fizic. Astfel, dragostea este „medicamentul” de care ai nevoie pentru a face față fobiei, depresiei sau anxietăților sociale.

Psihologul Robert Sternberg spune că „fără a o exprima, chiar și cea mai mare dintre iubiri poate muri”. Astfel, soluția e să-ți deschizi inima și să-ți arăți dragostea.

Contrar înțelepciunii tradiționale, bărbații sunt cei care par să se îndrăgostească mai ușor.  

Există și reversul medaliei. Sindromul inimii frânte este o afecțiune medicală care generează probleme grave, fiind confundată uneori chiar cu un atac de cord.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: iubire studii dragoste organism
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri