Mai mult de jumătate dintre românii plecaţi din ţară s-ar întoarce acasă , însă se tem de corupţia din România. Ei ar vrea să vină să investească în turism şi agricultură.
Cei mai mulţi sunt românii din Italia (68%), din Marea Britanie (63%) şi cei mai puţini cei din Germania şi Statele Unite (43%), potrivit un studiu comandat de RePatriot şi realizat de Open-I Research. Principalul motiv pentru care doresc să se întoarcă este regăsirea “cuibului”, 68% spun că vor să fie “din nou acasă'.
“ Foarte promiţător, 47% vor să facă ceva pentru România, iar 39% vor să înceapă o afacere în ţară. Dintre românii din Marea Britanie care vor să se întoarcă în ţară, 56% vor să înceapă o afacere. Ei se declară optimişti cu privire la potenţialul de schimbare al României şi, în plus, vor să folosească aici lucrurile pe care le-au învăţat şi să ajute la schimbarea în bine a mentalităţii româneşti”, se arată în studiul citat.
Totuşi, neîncrederea în clasa politică şi corupâia din România îi împiedică deocamdată să vină. “ Corupţia, birocraţia şi neîncrederea în clasa politico-administrativă sunt principalele bariere pentru repatrierea prin antreprenoriat. Încercăm să micşorăm aceste bariere prin puterea exemplului”, a spus Marius Bostan, iniţiatorul RePatriot. Adina Nica, managing director Open-I Research a precizat că dintre românii care nu vor să se întoarcă în ţară (43% din românii emigraţi), 82% declară că principalul motiv este corupţia şi 70% clasa politică.
Peste 71% dintre românii din străinătate au transferat bani în ţară în ultimele 12 luni, procentul cel mai mare se înregistrează la emigranţii din Spania, 78%