Jurnalul.ro Cultură Muzica Crai nou. Viața lui Ciprian Porumbescu, de Ruxandra Bălașu

Crai nou. Viața lui Ciprian Porumbescu, de Ruxandra Bălașu

de Redacția Jurnalul    |   

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează luni, 11 martie 2024, ora 19:00, un eveniment cultural de excepție – spectacolul „Crai nou. Viața lui Ciprian Porumbescu”, dedicat Zilei Recunoștinței Naționale, un proiect-omagiu anual ce marchează personalitățile societății românești. Producția în regia Ruxandrei Bălașu, aduce în prim-plan viața și creația marelui compozitor Ciprian Porumbescu, pe scena Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București. Invitata de onoare a evenimentului este strănepoata compozitorului Ciprian Porumbescu, doamna Scholz Cionca Stanca Emilia.

Spectacolul organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României aduce un omagiu celebrului compozitor Ciprian Porumbescu, urmând testamentul lăsat de acesta: „Vegheați să nu mi se piardă cântecele. Ele trebuie să trăiască căci eu, iată, mă sting. Le las în dar neamului meu”.

Scenariul creat de Șerban Fleancu aduce în fața publicului nu doar muzica, ci și povestea omului Ciprian Porumbescu, reflectând complexitatea și frumusețea sufletului său. În rolul lui Ciprian Porumbescu, tânărul și talentatul Emilian Mârnea reflectă sensibilitatea și pasiunea compozitorului, oferind o interpretare memorabilă. Alături de el, Maria Alexievici, în rolul Mariei Porumbescu, reușește să aducă pe scenă forța unei femei care s-a jertfit și a fost alături de compozitor în cele mai dificile momente ale vieții sale.

Îndrăgitul actor Vlad Rădescu, cunoscut pentru rolul său din filmul biografic „Ciprian Porumbescu” din 1973, revine pe scenă în rolul tatălui compozitorului, Iraclie Porumbescu. Rolul lui Ciprian Porumbescu este interpretat de tânărul actor Emilian Mârnea. Alături de el, Alexandra Stroe, Radu Mateucă, Mihai Căpățînă și Nicoleta Moscalenco completează distribuția, aducând pe scenă universul vieții celebrului compozitor, într-un spectacol ce promite să fie o călătorie emoționantă prin istoria și muzica românească.

Ciprian Porumbescu a început studiul muzicii la Suceava şi Cernăuţi, apoi a continuat la „Konservatorium für Musik und darstellende Kunst” în Viena, cu Anton Bruckner şi Franz Krenn, potrivit Life. Între anii 1837-1877 a studiat teologia ortodoxă la Cernăuți. Încă din primii ani de viață a fost pasionat de muzică și a reușit să demonstreze celor din jurul lui cât de talentat este. La Viena a dirijat corul Societății Studențești „România Jună”. A avut foarte multe lucrări, printre care Balada pentru vioară și orchestră, muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”. De asemenea, amintim și melodia „Trei culori”. E fost imn al țării noastre. În 1877 a fost arestat de autoritățile austrice în procesul Arboroasa.

Porumbescu a stat în spatele gratiilor timp de trei luni de zile, iar atunci sănătatea lui a fost afectată. Mâncarea deloc bună și pereții foarte reci l-au îmbolnăvit de tuberculoză. Când a fost eliberat, s-a întors la Viena. Deși starea lui se înrăutățea mai mult, nu a renunțat la marea sa pasiune, aceea de a compune.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri