Jurnalul.ro Special Apă de munte, trasă la robinetele din Craiova. Un proiect din anii ’60 a fost realizat acum

Apă de munte, trasă la robinetele din Craiova. Un proiect din anii ’60 a fost realizat acum

de Diana Scarlat    |   

Povestea apei de izvor care va curge la robinetele craiovenilor de la finalul acestui an a fost prezentată, ieri, în cadrul Conferinței Naționale România Inteligentă - „Apă, sănătate, viață - gestionarea inteligentă a resurselor de apă - studiu de caz: Craiova”, la București. Este povestea de succes a unui proiect din anii ’60, reluat cu 12 ani în urmă și finalizat acum, fiind unic în Europa. Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a explicat că și-a dorit foarte mult să facă acest proiect, în contextul crizei mondiale a apei și a secetei, pentru a le asigura craiovenilor cea mai bună apă, scutindu-i de restricțiile de furnizare, în perioadele de secetă severă. 

Evenimentul a marcat un moment esențial în lupta globală pentru protejarea și monitorizarea calității apei și va celebra reușita extraordinară a Craiovei în furnizarea unei ape de calitate. După aproximativ 60 de ani de la inaugurarea conductei de aducțiune a apei potabile Isvarna - Craiova (Firul I), proiectul de reabilitare și modernizare va aduce o schimbare semnificativă în ceea ce privește calitatea apei furnizate în acest oraș.

Agenda conferinței a inclus discuții pe subiecte esențiale printre care Implementarea și îmbunătățirea sistemelor naționale de monitorizare a calității apei; Metode moderne și tehnologii avansate pentru evaluarea calității apei; Inițiative pentru asigurarea accesului universal la apă potabilă de calitate; Parteneriate public-private pentru îmbunătățirea infrastructurii de alimentare cu apă, pornindu-se de la proiectul complex de modernizare și extindere a aducțiunii de apă destinat municipiului Craiova - exemple de bune practici și Isvarna-Craiova, studiu de caz pentru depășirea obstacolelor birocratice; Proiecte și finanțări naționale pentru sporirea calității apei.

Sunt 350 de mii de români care vor beneficia de proiectul care aduce apă de izvor la robinetele craiovenilor. Valoarea contractului este de 600 de milioane de euro. Numai conducta a costat peste 150 de milioane de euro, fără TVA. Proiectul a fost finanțat din fonduri europene. 

„Această apă de izvor de munte de la Izvarna are cea mai bună calitate și ne-am dorit-o foarte mult pentru craioveni. Sunt 123 km de conductă care s-au introdus. A trebuit să avem hotărâri de consilii locale în fiecare dintre localitățile prin care trece conducta și îi mulțumesc președintelui CJ Gorj actual și celui anterior, care s-au ocupat de acest proiect. Ne-a fost foarte greu să-i convingem pe cei din consiliile locale despre importanța acestui proiect. Lucrarea este gata, câteva loturi deja s-au recepționat, iar până la finalul anului vor fi recepționate și celelalte. Visez momentul pe care l-am văzut de multe ori în străinătate, în țările nordice, când te așezi la masă, la restaurant, și vine carafa cu apă mai bună decât cea îmbuteliată. Așa va fi la Craiova, pentru că apa de izvor este mult mai bună decât cea îmbuteliată”, a explicat Olguța Vasilescu, în cadrul conferinței.

Este un proiect amplu, care prevede și canalizarea, în mai multe localități. Lucrările inițiale au fost începute în anii ’60, dar se asigura un debit mult mai mic și ceea ce ajungea la Craiova trebuia să se suplimenteze. Cu noua conductă, necesarul de apă pentru oraș este asigurat doar din izvoare. 

Olguța Vasilescu a povestit, în cadrul conferinței, că în peste 12 ani, în care s-a pregătit acest proiect, a întâmpinat și multe probleme legate de refuzul unor factori de decizie locali care nu au dorit, inițial, să dea avizele necesare și să treacă la procedurile de exproprieri, pe terenurile unde s-au făcut ulterior lucrările. În continuare, acest proiect va mai dura încă 2-3 ani până se vor finaliza exproprierile, dar de la finalul acestui an va curge apa de izvor la robinetele craiovenilor. 

Unicat și pentru fabricanții de țeavă

Au fost mai multe firme care au preluat contractele de execuție pentru acest proiect unic în Europa. Conducta a fost construită special pentru proiectul de la Craiova, în premieră.

„Proiectul a fost unicat pentru Europa. Am aflat acest lucru de la furnizorii de țeavă care știau că urmează să se implementeze și ceruseră date din întreaga lume, de la fabricile care produc această țeavă care la astfel de diametre se face pe comandă și nu există o capacitate atât de mare pentru a se fabrica pe termen scurt. Proiectul s-a derulat în perioada de pandemie și postpandemie, când prețurile au explodat. Problema și mai mare o reprezenta termenul de livrare a acestor materiale pentru că de multe ori fabricile au fost în imposibilitatea de a livra această țeavă, neavând materie primă. E un mare regret că nu am putut aduce această țeavă de la fabricile din România”, a explicat Cristian Erbașu, director general Construcții Erbașu SA, una dintre firmele care s-au ocupat de execuție.

Negocierile cu Uniunea Europeană au fost esențiale

Cele mai mari provocări au fost în privința finanțării, iar deciziile politice ale României au făcut posibil acest proiect, prin negocieri la nivel de Uniune Europeană. „În acest moment, este cel mai mare proiect derulat de o administrație locală. Este cel mai amplu proiect și unul inovativ. Noi am intrat în guvern și am asigurat ajustarea de preț, pentru că aceste proiecte ar fi rămas fără finanțare. Pe partea de apă, România a avut doar 1,6 miliarde de euro pentru proiectele de apă, iar nevoia pe care o avea era de 4,7 miliarde de euro. Ajustarea de prețuri i-a pus pe toți în situația în care valorile se dublau. S-ar fi blocat investițiile”, a explicat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Decizia de ajustare a prețurilor pe care a luat-o România a fost criticată la momentul acela, dar s-a dovedit că a fost foarte bună pentru realizarea proiectelor. În continuare va fi nevoie de noi negocieri, pentru celelalte proiecte.

„Acum am trecut pe noua perioadă de finanțare și avem doar 2,8 miliarde de euro pentru apă, dar valoarea proiectelor fazate, care au continuitate este de 9 miliarde de euro. Iar am împins lucrurile astfel încât să se accepte ideea supracontractării și a performanței: dacă etapizăm în valoare de 9 miliarde de euro, cei care termină proiectele vor beneficia de finanțare și se va lua de la cei care nu au finalizat la timp proiectele”, a mai explicat ministrul.

România urmează să implementeze mai multe proiecte pentru a aduce apă de cea mai bună calitate la robinetele românilor, iar exemplul de la Craiova poate sta la baza viitoarelor finanțări.

Conferința a fost organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, și completează seria conferințelor ale platformei de comunicare „România Inteligentă”. Conferința a fost moderată de Adrian Ursu și transmisă integral live pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro și pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN și Jurnalul, iar tronsoane ale dezbaterii au fost preluate Live pe postul TV Antena 3 CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri