Jurnalul.ro Ştiri Locale Creanțele RADET, cât bugetul Primăriei Capitalei

Creanțele RADET, cât bugetul Primăriei Capitalei

de Adrian Stoica    |   

Odată cu intrarea Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice RADET București îi insolvență, un număr de 90 de creditori s-au înscris în tabelul preliminar de creanțe, valoarea totală a sumelor pe care aceștia vor să le recupereze depășind 5,3 miliarde de lei. Administratorul judiciar a acceptat doar 3,83 miliarde de lei, la care se adaugă 55.000 de euro, aproape cât bugetul de patru miliarde de lei al Primăriei Generale a Capitalei pe anul trecut.

 

Cel mai mare creditor al regiei de termoficare este societatea Electrocentrale București (ELCEN), care deține circa 91% din totalul creanțelor reclamate de creditori. Astfel, ELCEN a cerut recuperarea sumei de 4,85 de miliarde de lei, dar administratorul judiciar nu i-a acceptat decât 3,7 miliarde de lei. 

 

Îmbulzeală mare la ușă

 

După ELCEN, cel mai important creditor chirograf, negarantat al RADET, este Municipiul București, care apare cu o creanță totalăde aproximativ 225 de milioane de lei, din care administratorul judiciar i-a acceptat doar 13.000 de lei. Printre societățile care reclamă creanțe mari se mai numără Vest Energo (21,84 milioane lei), CET Grivița (5,42 milioane lei), Engie (4,69 milioane lei), Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice București (2,45 milioane lei) și compania Telekom (1,11 milioane lei). O situație specială o are Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, care beneficiază de o clauză de preferință la plată, ea având o creanță garantată în valoare de aproape 10 milioane de lei.

 

O regie tot mai mică

În prezent, RADET administrează cel mai mare sistem de termoficare din țară, deținând 43% din piață, regia asigurând energia termică pentru aproximativ 8.500 de blocuri și imobile cu peste 1,25 milioane de locuitori, dar și pentru 5.400 de instituții, obiective sociale și agenți economici. Deși ar părea că regia stă bine în ceea ce privește numărul de clienți, lucrurile nu sunt deloc așa. Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), numai în luna septembrie a anului trecut numărul apartamentelor branșate la sistemul centralizat de termoficare s-a redus cu 10.000, ajungând la 562.543, continuându-se astfel tendința manifestată puternic în ultimii 10 ani.

 

RADET avea la finalul anului 2015 datorii de circa 3,66 miliarde de lei, iar la finalul lunii iunie 2016, datoriile ajunseseră la aproape 3,9 miliarde de lei, potrivit unui raport al administratorului judiciar

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri