Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditele de nevoi personale explodează. Ce rată lunară plătește un român la un credit de 100.000 de lei

Creditele de nevoi personale explodează. Ce rată lunară plătește un român la un credit de 100.000 de lei

BNR arată că românii trăiesc pe datorie. Creditele de consum au explodat în ultimul an datorită dobânzilor mici la bănci și a creșterii salariilor. Analiștii trag însă un semnal de alarmă.

Aceștia spun că n-ar trebui să ne împrumutăm pentru a merge în vacanţă sau pentru distracție.  

Într-un singur an, creditarea a crescut cu 9% iar în top sunt creditele de nevoi personale. 

Valoarea creditelor de consum a crescut cu 15%în acest an, raportat la 2023. Numai în luna martie 2024, băncile au acordat împrumuturi noi de nevoi personale de peste 24 de miliarde de lei.

"Creşterea creditelor de consum a devansat cu peste 10 puncte creşterea creditelor ipotecare în sold. Un credit de consum anul trecut media era în jur de 12,5%. Acum este în jur de 9,5% media dobânzii. Vine din o competiţie şi o creştere a lichidităţii în piaţă", explică Lucian anghel, director general adjunct al unei bănci.

Dobânzi sub 7% la credite

Spre exemplu, la un împrumut de 100.000 de lei, luat pe 5 ani, putem obţine o dobândă de 6,75%, iar rata lunară va fi de 1.968 de lei. Dacă suma dorită nu e atât de mare, putem apela la un overdraft sau card de credit. Suma maximă de care vom dispune diferă în funcţie de venit şi de banca aleasă. 

"Aceste carduri de credit, dacă ştii să le foloseşti inteligent, nu plăteşti dobândă deloc la ele. Dar dacă nu înţelegi cum funcţionează poţi să ai mari costuri. Cel mai bine este să-l foloseşti pentru un scop anume. Să nu-l mai foloseşti la altceva, pentru a avea foarte clar ratele definite", a precizat Irina Chițu, director comparator bancar FinZoom.ro.

Trebuie să avem grijă să nu scoatem bani de la bancomat de pe cardul de credit, altfel riscăm penalizări uriaşe. Iar analiştii mai au un sfat: cu vacanţele pe datorie nu e de glumă.

"Creditul nu ar trebui luat pentru distracţie sau pentru consum curent, ci doar pentru investiţii. Nu pentru a te distra o săptămână în vacanţă şi apoi să plăteşti 5 ani rate", a spus Irina Chițu.

Dobânzile ar putea să scadă

"Vedem trendul descrescător de dobânzi, inclusiv pe piaţa monetară. Ratele de dobânzi s-au plafonat spre 6%. Anul acesta creşterea salariilor este exprimată în două cifre, la o inflaţie şi mai mică decât anul trecut. Crescând consumul, automat creşte şi creditarea", a explicat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.

BNR ar putea reduce dobânda cheie, până la 6,75%, în iulie 2024, transmite observatornews.ro.

 

Subiecte în articol: credite rata guvernatori banci
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri