Patru români, care au fost aduşi din China, în weekendul trecut, după ce au fost scoși din zona de focar a infecţiei cu coronavirus prin activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, sunt în carantină pentru 14 zile, în Germania şi Franța, a anunţat, ieri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează că „nu e de glumit” cu noul coronavirus, care este mult mai contagios decât gripa sezonieră, generând „o epidemie fără precedent”.
Ministerul român de Externe a transmis că unul dintre cei patru cetățeni români scoşi din zona de focar din China a fost repatriat cu un zbor organizat de Republica Federală Germania, iar ceilalți trei, cu un zbor organizat de Republica Franceză. În prezent, cei patru cetățeni români se află în carantină pe teritoriile celor două ţări.
De asemenea, alţi cinci români - patru din Brăila și unul din Tulcea -, care au lucrat într-o zonă învecinată orașului Wuhan, s-au întors din China şi vor sta izolați în locuințele lor timp de două săptămâni. Duminică, ei au mers la spital preventiv pentru a fi consultați și au fost trimiși acasă, autoritățile sanitare susținând că nu există motive de panică.
„Există riscul să genereze mutații”
Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru atrage atenţia că măsurile de prevenție sunt extrem de importante, fiind nevoie de „un plan unitar de intervenție la nivel european”: „Noul coronavirus a depășit 10 bariere majore și a generat o epidemie fără precedent. Contagiozitatea este comparabilă cu SARS (3) și mai mare ca a gripei sezoniere (1,3) și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos)”. Potrivit acestuia, virusul se răspândește rapid, într-o singură săptămână fiind confirmate peste 20 de cazuri în Europa.
„E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial. În doar o lună sunt 27 țări afectate, numărul cazurilor a crescut de peste 100 de ori (17.368 de cazuri confirmate), iar în ultimele 24 de ore numărul deceselor a crescut cu 50% (362). Numărul cazurilor le-a depășit pe cele din pandemia cu virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), explică medicul.
„Transmiterea de la o persoană la alta se face pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate”, dr. Tudor Ciuhodaru, SJU Iaşi
Expediţiile către China, suspendate
Ca urmare a măsurilor luate de mai multe state în criza coronavirusului, Poșta Română a anunţat că suspendă temporar expediţiile către China. Motivul este că mai multe companii aeriene, cu care colabora, și-au anulat cursele către această țară. „Pentru a scădea riscul răspândirii noului coronavirus, companiile aeriene cu care Compania Naţională Poșta Română colaborează au luat decizia de a-și anula cursele către destinații din China. Astfel, operatorul român de servicii poştale se află în imposibilitatea de a mai oferi, pentru o perioadă nedeterminată, servicii de trimiteri poștale - Express Mail Service (EMS), corespondență, colete - către această destinație”, se arată într-un comunicat al Poștei Române.