Ieri seară, sub privirile admirative ale trecătorilor, artistul IRLO a aplicat ultimele tuşe la pictura murală înaltă de 15 metri şi lată de 10, care va putea fi admirată de acum încolo în centrul Petroşaniului. Spune poveştile comunităţii – ale momârlanilor crescători de oi, ale minerilor truditori la cărbune – şi le dă oamenilor speranţa că Valea Jiului va şti să-şi redescopere calea.
Cinci zile de muncă, 120 de tuburi plus 15 cutii de vopsea, 150 de metri pătraţi acoperiţi cu desene, un braţ de macara, ceva ploaie, un curbubeu... Cam ăsta ar fi, pe scurt, bilanţul unui proiect care vrea să ilustreze lucrurile din trecut şi schimbările care vor avea loc în vieţile oamenilor. În zonă se elaborează strategia-pilot de tranziţie de la cărbune, finanţată de Comisia Europeană, iar societatea civilă doreşte să se implice în transformările pentru mai bine.
Coaliţia face forţa
Pentru murala din Petroşani, primăria a dat clădirea, Greenpeace România a acoperit toate costurile şi a venit cu artistul, iar coaliţia de 19 ONG-uri Valea Jiului Implicată a organizat consultările cu oamenii locului şi a contribuit, după puteri, la rezultatul final. Pictura a fost realizată pe calcanul unei clădiri situată vizavi de cel mai mare magazin al oraşului.
„Acolo era fostul Hotelul Central, care a fost dărâmat”, explică Adina Vinţan, membru fondator al coaliţiei. „A rămas un teren viran şi clădirea pe care s-a făcut pictura”.
Reacţii pozitive
Reacţiile petroşănenilor, la vederea desenelor, au fost pozitive, spune Adina. „Se opreau şi copii, şi vârstnici, şi ne întrebau ce reprezintă. Şi se bucurau când le explicam că artistul s-a documentat preţ de câteva zile chiar în Vale. Spre exemplu, în colţul din stânga sus al picturii se văd nişte schiori în costum de baie. Artisul s-a inspirat din nişte fotografii văzute în locuinţa unor vârstnici”.
Ba unii chiar au fost de părere că ar trebui să fie amenajat şi terenul viran, de lângă peretele pictat. „Spaţiul acela ar putea fi regenerat. Terenul e privat, dar primăria e dispusă să-l ofere comunităţii – care ar putea să hotărască ce se va face acolo”, spune Adina.
„Artistul a venit în Valea Jiului, s-a plimbat pe aici ca să ne înţeleagă mai bine, ne-a ascultat pe toţi cu răbdare”.
Adina Vinţan, fondator al coaliţiei Valea Jiului Implicată
Artistul IRLO și-a pus amprenta pe avioane, locomotive, vagoane, tramvaie, buldozere, tractoare, mașini, dar în special pe pereți de mari dimensiuni. Deține două recorduri în România: cea mai mare murală din țară, în Timișoara, realizată în 2019, și cea mai mare murală dintr-un centru istoric de la noi, în Brașov, finalizată în acelaşi an.