Jurnalul.ro Special Anchete Cu derogare de la interdicție, CSM caută să cumpere 8 bolizi pe benzină și motorină, fabricați în 2024. Bugetul – un milion de lei

Cu derogare de la interdicție, CSM caută să cumpere 8 bolizi pe benzină și motorină, fabricați în 2024. Bugetul – un milion de lei

de Ion Alexandru    |   

După ce anul acesta a obținut, prin ordonanță de urgență, derogare de la legislația în vigoare de a achiziționa autoturisme noi, Consiliul Superior al Magistraturii s-a pus pe cumpărat mașini de ultimă generație cu care să-și doteze parcul auto. Când s-a operat derogarea, Guvernul deplângea starea tehnică jalnică a mașinilor pe care CSM le are. Instituția arată, însă, că are în dotare 16 mașini, mai vechi de 8 ani, cu peste… 130.000 de kilometri la bord. În acest sens, va cumpăra 8 mașini noi, fabricate în 2024, cu tracțiune 4X3 sau 4X4, care să utilizeze benzină și motorină, pentru care pune la bătaie un buget de aproape un milion de lei. Derogări de la reglementările care interzic achiziția, anul acesta, de mașini noi au primit și MAI, și SRI.

Investiția a fost demarată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în data de 30 iulie 2024, când instituția a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, potrivit căruia autoritatea contractantă citată intenționează să achiziționeze autoturisme pentru dotarea parcului auto al Consiliului Superior al Magistraturii, prin procedura licitației deschise.

Valoarea totală a bugetului pus la bătaie în acest scop de către CSM este cuprinsă, potrivit acestui anunț de participare, între 768/532,40 de lei fără TVA și 829.571 de lei fără TVA. Suma maximă pe care CSM este dispusă să o plătească pe acest lot de autoturisme noi se ridică, astfel, cu tot cu TVA, la 985.938,28 de lei, adică la 201.211,9 euro.

Conform sursei citate, autoturismele urmează să fie livrate, dacă firma care își va adejudeca acest contract are sediul în București sau în județul Ilfov, la acel sediu, iar, dacă firma este din provincie sau din afara județului Ilfov, livrarea va trebui să aibă loc la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, din Calea Plevnei nr. 141B, sector 1, București.

Criteriul de atribuire stabilit pentru această procedură de achiziție este cel mai bun raport calitate-preț, evaluarea arătând în felul următor: prețul ofertei – 40%; consumul de combustibil – 15%, emisiile de CO2 – 15%; garanția extinsă - 15% și costul anual al mentenanței – 15%.

 

MAI, SRI și CSM, instituții exceptate de la regulă

Potrivit caietului de sarcini întocmit de către Consiliul Superior al Magistraturii, document care va sta la baza achiziției în discuție, „ca urmare a publicării în Monitorul Oficial al României a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 72/2004 pentru autorizarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, a Serviciului Român de Informații și a Consiliului Superior al Magistraturii să achiziționeze autovehicule necesare desfășurării activității din cadrul acestora, CSM, în calitate de autoritate contractantă, anunță lansarea procedurii pentru achiziționarea a 8 autoturisme pentru parcul auto propriu”.

În aceste condiții, bugetul pus la bătaie pentru fiecare dintre aceste opt autoturisme de către Consiliul Superior al Magistraturii este de 123.242,3 lei cu TVA, adică de 25.151,5 euro.

Important de notat, în acest caz, este că, potrivit Notei de fundamentare care a stat la baza adoptării OUG 72/2024, „interdicția achiziționării, preluării în leasing sau închirierii de autoturisme este aplicabilă și Consiliului Superior al Magistraturii și este de natură să genereze dificultăți semnificative în desfășurarea activității acestei autorități publice, întrucât autoturismele aflate în prezent în dotarea CSM sunt într-o stare avansată de uzură, iar starea tehnică a acestora generează cheltuieli mari cu întreținerea și cu operațiunile de reparare și este de natură să pună în pericol siguranța călătorilor și a celorlalți participanți la trafic”.

Ordonanța de Urgență mai arată că „lipsa adoptării în regim de urgență a măsurilor prevăzute în acest act normativ poate avea efecte negative vizibile asupra îndeplinirii eficiente a activității Consiliului Superior al Magistraturii”.

În OUG 72/2024 se prevede că, prin derogare de la articolul III alineat , litera „a” din OUG 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, respectiv de la dispozițiile articolului XVI din OUG 115/2023, de la data intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență și până la data de 31 decembrie 2024, structurile din cadrul MAI și SRI pot demara procedurile de achiziție de autoturisme. De asemenea, prin derogare, și CSM poate achiziționa mașini, „în limita fondurilor bugetare disponibile”.

 

Autoturismele trebuie să fie livrate până cel târziu la 10 decembrie

Revenind la caietul de sarcini întocmit de Consiliul Superior al Magistraturii, documentul mai prevede că, „în prezent, cele 16 autoturisme din parcul auto al CSM sunt mai vechi de 8 ani și îndeplinesc condițiile de casare”. Mai mult, „toate cele 16 autoturisme au peste 130.000 de kilometri la bord, prezintă uzuri accentuate și au nevoie de reparații frecvente”.

Conform sursei citate, „activitatea din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii presupune deplasarea membrilor CSM la toate instanțele și parchetele din țară. Aceasta trebuie să se facă în cel mai scurt timp și în condiții optime de deplasare, în situația în care deplasările se fac dus-întors, deci parcurgându-se sute de kilometri într-o zi”.

Durata contractului de achiziție este de trei luni, iar Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de autoritate contractantă, va utiliza, în cadrul procedurii de achiziție, clauze de revizuire a contractului. Este vorba, în primul rând, despre o clauză privind obținerea de suplimentări, în situația identificării unor surse de finanțare. Termenul de livrare a mașinilor este maximum data de 10 decembrie 2024. Finanțarea este asigurată din fonduri de la bugetul de stat, iar data deschiderii ofertelor este 5 septembrie 2024.

 

Tracțiune 4X2 și 4X4, motor termic pe combustibil fosil și garanție de minimum 8 ani pentru caroserie

Așadar, este vorba despre opt autoturisme noi care urmează să intre în dotarea parcului auto al CSM. Aceste autoturisme trebuie să fie, conform documentației de licitație, fabricate în anul 2024, să aibă o capacitate cilindrică a motorului cuprinsă între 1.100 centimetri cubi și 1.600 centimetri cubi care să funcționeze cu carburanți de tipul benzină și motorină sau în sistem hibrid. Norma de poluare acceptată este de minimum Euro 6, iar consumul mixt de carburant nu trebuie să depășească 8 litri la suta de kilometri.

Mașinile trebuie să aibă tracțiune 4X2, dar nu se exclude nici tracțiunea 4X4. Dimensiunile trebuie să fie 4,3 metri lungime și 1,8 metri lățime, iar puterea motorului trebuie să fie de minimum 110 Cai Putere. Autovehiculele trebuie să fie dotate cu jante din aliaj, să aibă aer conditionat climatronic pe două zone, să fie prevăzute cu oglinzi reflectorizante interioare cu reglaj antiorbire, să aibă geamuri electrice pe față și pe spate. De asemenea, mașinile trebuie să fie prevăzute cu sistem audio, cu proiectoare de ceață, cu airbag-uri pentru șofer și pasager frontale și laterale, cu sistem Light assistance și senzori de ploaie, precum și cu roată de rezervă de uz temporar.

Ca dotări obligatorii omologate, trebuie să conțină triunghi reflectorizant, stingător de incendiu auto și trusă medicală. Garanția cerută este de doi ani, iar garanția anticoroziune, de minimum opt ani.

Subiecte în articol: CSM bolizi buget investiţie masini
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri