Jurnalul.ro Timp liber Monden Cum a pierdut tatăl Andreei Bălan două milioane de euro şi ce şanse mai are să-i recupereze

Cum a pierdut tatăl Andreei Bălan două milioane de euro şi ce şanse mai are să-i recupereze

Piesa ”Moşule, ce tânăr eşti!”, cântată în urmă cu 17 ani de Andreea Bălan şi de Andreea Antonescu, adică trupa André, îi dă mari bătăi de cap compozitorului Săndel Bălan.

”Am avut mari necazuri cu această piesă. Mulţi s-au luat de mine, că melodia ar fi un plagiat după cântecul «Izitas», al solistei Kathy Garby, astfel că Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) a încasat toţi banii din drepturile de autor, însă i-a băgat într-un fond cu compozitori necunoscuţi, iar acum aceşti bani nu mai există. Nici declaraţia operei mele muzicale nu mai e de găsit, act care îmi trebuie să demonstrez că sunt compozitorul piesei”, a declarat Săndel Bălan, pentru click.ro.

Apoi, în 2012, artistul a renunţat la Casa de Discuri Cat Music şi s-a transferat la Casa de Discuri Roton.

”Cei de la Roton n-au considerat piesa un plagiat, astfel că l-au contactat pe Kostas Tournas, compozitorul piesei «Izitas», cântată de Kathy Garby, au comparat melodiile şi s-a demonstrat că nu este o copie, fiind identice doar trei note, la refren, din opt măsuri, cât este permis. Prin urmare, am chemat la tribunal UCMR-ADA, ca să-mi dea drepturile de autor pentru piesă, pentru toţi aceşti 17 ani, aproximate la două milioane de euro, dar procesul s-a tot amânat, căci ambele părţi nu au ajuns la o înţelegere, iar pe 12 aprilie 2016 judecătorii au considerat cererea perimată. Acum, Laurenţiu Olariu, de la Roton, care ne reprezintă în instanţă, mi-a spus că mai am o şansă. Şi anume să prezint la tribunal un act, licenţa de producător. Dar nu se găseşte originalul declaraţiei operei muzicale, iar aceste acte sunt valoroase mai degrabă împreună”, a mai spus Săndel Bălan, pentru sursa citată.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri