Coaja mandarinelor, portocalelor, clemenetinelor este periculoasă deoarece este tratată cu pesticide.
"Sunt gustoase. Şi cred că sunt şi sănătoase", spune un bărbat. "Nu consumăm coaja, evident. Şi nu le spălăm", zice altcineva. "Eu am avut probleme de sănătate din cauza acestui lucru. Din cauza consumului de fructe, carne cu pesticide", mărturiseşte o femeie. "Cel mai bine e de evitat să fie stropite, dar nimic nu mai este sănătos în ziua de astăzi", crede o femeie.
Atenție la coaja citricelor
Coaja ciitricelor este trataă cu substanțe pentru a împiedica apa să se evapore, dar și pentru a preveni apariția ciupercilor în timpul transportului pe distanțe mari.
În cazul citricelor gata ambalate găsim pe etichetă toate informaţiile de care avem nevoie, respectiv ţara de provenienţă şi substanţele cu care a fost tratată coaja. Tot pe etichetă scrie şi că nu trebuie consumate cu coajă. Regula este valabilă şi pentru fructele vândute la vrac.
"Fructele, obligatoriu, să se spele. Eventual cu apă călduţă, tocmai datorită faptului că se poate îndepărta stratul uşor de saponină. De asemenea, cu această ocazie, se îndepărtează şi o parte pasticidele care rămân pe suprafaţa fructelor", spune Vasile Stoleru, prorector USV Iași.
Dacă nu este spălată coaja, pot să apară probleme de sănătate.
"Patologia pe care o întâlnim este cea de alergii sau de reacţii digestive adverse atunci când se consumă fructe care nu sunt spălate adecvat sau care conţin substanţe de tip pesticid în exces", spune Diana Cimpoeșu, şef UPU SMURD Iaşi.
Şi consumul în cantităţi mari poate crea probleme. În special pentru diabetici.
"Porţiile recomandate de fructe ar fi de trei. O porţie înseamnă un fruct mare de tip citric, portocală sau grapefruit sau două mai mici, mandarine, clementine", adaugă Diana Cimpoeșu, şef UPU SMURD Iaşi.
Medicii spun că pericolul este şi mai mare în cazul sucurilor din citrice. Nivelul mare de fructoză stimulează formarea grăsimilor în corp, în special în zona ficatului, relatează observatornews.ro.