Aspectul exotic și aroma dulce și bogată a smochinelor ne crează senzația că sunt dificil de îngrijit dar nu este tocmai adevărat. Smochinii obișnuiți se dezvoltă nu doar în zonele calde, doar că trebuie evitate cele cu temperaturi scăzute extreme. Pot fi cultivați și în ghivece pentru a fi ținuți în interior pe perioada iernilor aspre, scrie a-z-animals.com.
Acești arbuști cresc repede și sunt foarte decorativi chiar dacă nu le culegi fructele. Trebuie să fii însă atent pentru că sunt invazivi, înmulțindu-se singuri, astfel că trebuie limitat spațiul. Micile flori ale smochinilor se transformă în fructe suculente care sunt inițial verzi și apoi devin violete atunci când sunt coapte.
Istorie și denumire
Smochinul comun se numește Ficus carica, se autopolenizează și face parte din familia Moraceae. Provine din sudul și vestul Asiei dar și din zonele mediteraneene. Din cele mai vechi timpuri, smochinii au fost plantați pentru fructele lor dar și ca plante decorative, iar acum sunt cultivați pe scară largă în întreaga lume. Cresc și în sălbăticie în zonele stâncoase, uscate și însorite, chiar la altitudini de 1.700 de metri. Au fost descoperite fosile de smochine din neoliticul timpuriu, în jurul anului 9200 î.Hr. Este cunoscut în agricultură înainte de apariția grâului și a leguminoaselor.
Smochinii erau cultivați pe scară largă în Grecia antică. Romanii cconsiderau smochinele o sursă de alimente. A fost cultivat începând cu secolul al XV-lea în Europa de Nord și Lumea Nouă. Astăzi, smochinul se plantează în majoritatea țărilor mediteraneene și în întreaga lume. Turcia, Egiptul și Marocul sunt principalii producători de smochine.
Dacă locuiești într-o țară cu climă mai rece, poți alege un soi mai rezistent la frig. Câteva soiuri ale acestei specii includ smochinul San Pedro, smochinul Smyrna, Caprifigul, smochinul maro de Curcan și smochinul Celeste. plantă preferă climatul mediteranean cald dar s-a adaptat din ce în ce mai mult și în România.
Smochinul din ghiveci
Dacă vrei să-l plantezi în ghiveci, trebuie să alegi un recipient mare, pentru a lăsa circa 4 cm între sol și margine, în timp ce îl umpli cu pământ organic de înaltă calitate. Acest lucru îți va oferi mai mult spațiu pentru a completa cu compost în fiecare primăvară. Pentru a preveni umezeala și putrezirea rădăcinilor, orice ghiveci pe care îl alegi ar trebui să aibă un drenaj bun, de preferință cu mai multe găuri.
Pentru a ușura recoltarea fructelor și a proteja ramurile de intemperii atunci când îl plantezi în curte, alege să îl amplasezi lângă un perete sau un gard. În afară de îndepărtarea ramurilor uscate, nu trebuie să tai ramurile care cresc în pământ. În primul an nu trebuie tăiat dacă este în ghiveci. Ramurile uscate se taie de la jumătate începând din al doilea an de viață pentru a nu-l lăsa să devină prea mare. Asigură-te că tăieturile sunt făcute deasupra unui nod.
Cultivarea din semințe
Smochinele sunt ușor de cultivat din semințe. Se ia o smochină proaspătă, se împarte în jumătate, se scoate pulpa și semințele, apoi se înmoaie pulpa pentru o zi sau două. Sămânța sănătoasă a absorbit umiditatea și este pregătită să se deschidă și să germineze imediat după acest proces.
Pe o tavă, se amestecă părți egale de turbă, perlită și rocă vulcanică fină pentru a crea un mediu de plantare potrivit pentru semințele de smochin. Se amestecă cu sămânța și se umezeste. Se întinde amestecul de semințe pe suprafața tăvii. Se pune tava într-un loc cald și însorit timp de cel puțin 6 ore în fiecare zi. În cele din urmă, se obțin muguri care sunt gata să fie transplantați.
Înrădăcinarea butașilor de smochin în exterior este o metodă comună de înmulțire a smochinului pe bază de tăiere. Se iau butași de smochine din ramuri mici, tinere, de doi până la trei ani, la sfârșitul sezonului de repaus, după ce amenințarea înghețului a trecut. Vârful trebuie tăiat înclinat, iar capătul inferior trebuie să fie plat. Este de preferat să se folosească 6-8 lăstari. Se așează capătul plat al smochinului într-o gaură făcută în pământ. Se udă bine dar nu excesiv.
Totuși, odată ce ai plantat un smochin, probabilitatea este mare ca acesta să se înmulțească singur și să apară și alții lângă el. Sunt invazivi iar dacă nu vrei să te trezești cu toată curtea plină cu smochini, este bine să-i limitezi spațiul.
Cerințe de sol și îngrășăminte
Dacă există un drenaj suficient, smochinul obișnuit poate prospera într-o varietate de amestecuri de sol, inclusiv nisipuri ușoare, argile dens organice și argile grele. Solurile extrem de acide nu trebuie folosite pentru smochini. Valoarea pH-ului ar trebui să fie în jur de 6,5 sau mai puțin. Smochinii pot tolera o cantitate mică de soluție salină, ceea ce îi face potriviți pentru plantarea de coastă, dar nu pentru amenajarea peisajului de pe mal. Pentru a menține pomii sănătoși și a produce cantități mari de fructe, trebuie hrăniți cu îngrășământ. De cel puțin două ori pe an, sau mai des dacă observi îngălbenirea sau lipsa de vitalitate a frunzelor, se recomandă tratamente de fertilizare. De obicei, sfârșitul iernii, începutul primăverii și din nou la sfârșitul verii, când fructul se maturizează, sunt momente ideale pentru a hrăni arbustul.
Necesarul de apă
Oferă smochinului apă multă pe tot parcursul sezonului de vegetație. Reduce cât de mult să-l uzi toamna.
Temperatură și umiditate
Trebuie alese soiurile mai rezistente la frig dacă locuiești într-un climat mai rece și nu vrei să muți smochinul în interior pe timpul iernii.
Lumină solară
Pentru ca smochinul să înflorească, are nevoie de plin soare. Va produce mai puține smochine atunci când este expus mai puțin de 6-8 ore la lumina solară directă în fiecare zi.