Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare și iau bani şi pe sticlele respinse, care nu sunt în program. Metoda mai merge până pe 30 iunie
Românii sunt extrem de inventivi, mai ales când e vorba să păcăleacă sistemul. În cazul de faţă, Sistemul Garanție-Returnare, cel cu care pot lua bani pe sticlele reciclabile.
Românii au descoperit o metodă de a obține bani din reciclarea ambalajelor returnabile, chiar și atunci când aceste sticle nu sunt parte din Sistemul Garanție-Returnare (SGR).
Aceștia au găsit o metodă de a obține bani chiar și pe sticle care nu fac parte din SGR.
La fiecare achiziție de sticle reciclabile, doză de aluminiu sau sticlă de sticlă din orice magazin, se plătește o garanție de 50 de bani, dar numai pentru produsele ce poartă logo-ul SGR.
Pe piață se găsesc și produse fără acest logo pentru care nu se plătește garanția de 50 de bani și care nu pot fi returnate la automatele din magazine.
Peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori, ceea ce înseamnă 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. Pentru un miliard de ambalaje au fost puse pe piață de către producători în ultimele luni.
Ce se întâmplă cu banii care nu sunt recuperați prin reciclare
Sistemul Garanție-Returnare este operat de o companie ce funcționează pe principiul "not for profit".
Astfel că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit în dezvoltarea SGR.
Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați:
- Asociația Berarii României pentru Mediu (30%)
- Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%)
- Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.
Cum păcălesc românii automatele
Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare arată cum sticlele nereciclabile pot fi transformate în reciclabile.
Un utilizator de pe TikTok a postat un videoclip cu o sticlă de plastic fără logo-ul SGR, pe care a lipit un alt cod de bare printat peste cel existent, primind ulterior un voucher de 50 de bani.
Din fericire, această metodă va funcționa doar până pe 30 iunie, când sticlele neeligibile în program vor fi eliminate. Începând cu data de 1 iulie nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific, potrivit libertatea.ro.